DANU schittert met traditioneel Iers

 

DANÚ in CC De Spil op Donderdag 12 februari 2009.

Ze hadden hier al een jaar eerder moeten staan, maar toen waren twee groepsleden ziek (we lazen echter bij herhaling dat de zwangerschap van Muireann de hoofdreden zou geweest zijn…) Ook dit jaar leek de jinx erin te zitten want één groepslid, dat in Boston leeft, kon niet overkomen: zijn vlucht was afgelast. Het bleek onmogelijk om hem tijdig hier te krijgen, toch voor het eerste van vier concerten op Belgische bodem. Maar Ieren kunnen ook met vijf een feestje bouwen en dus stond een enthousiast DANÚ op de planken van CC De Spil in Roeselare. De band stak haar waardering voor de warme ontvangst en zijn bewondering voor de schoonheid van het imposante CC niet onder stoelen of banken. Nochtans is deze intussen erg populaire traditioneel Ierse band veel gewoon: zo speelden ze in Brussel bij de officiële installatie van het Ierse voorzitterschap van de EU in 2004.

Het begon in County Waterford in 1997 bij een festival in hoofdplaats Dungarvan: enkele begaafde jongeren, onder wie Dónal Clancy, zoon van de legendarische, nog immer actieve Liam Clancy (van de CLANCY BROTHERS & TOMMY MAKEM, ooit zo bekend als de DUBLINERS en THE CHIEFTAINS), besloten Ierse volksmuziek te spelen. In tegenstelling tot vele neo-trad bands als COMAS, ALTAN, DE DANNAN, zelfs KILA en het in België verblijvende SHANTALLA, besloten zij geen eigen werk te maken in de oude stijl, maar zich te specialiseren in het bewerken van bekend en minder bekend materiaal dat ze op alle mogelijke wijzen ontdekten in de rijke Ierse liederenschat. Dat belet hen niet om met dat materiaal om te gaan op hun eigen wijze, want de tijd staat niet stil.

Ondanks een aantal wijzigingen in de groep bleef de filosofie van het begin intact. Er kwam alras schijfwerk: eersteling ‘Danú ‘ (al in ‘97), ‘Think Before You Think’ -eerste cd op het bekende US Ierse label Shanachie, tot op heden de platenfirma van DANÚ – en ‘All Things Considered‘. Clancy had de band al verlaten (om met vader Liam op te treden) maar keerde in 2003 weer voor de vierde cd ‘The Road Less Travelled‘, een scharniermoment. Tot dan immers had de formatie, genoemd naar de Keltische moeder- en vruchtbaarheidsgodin DANÚ , Anu, Dana of Dan (die haar naam ook schonk aan de Donau en de Rhône, ooit Ro Danus!), alleen bestaan uit heren. Maar toen trad de mooie, talentvolle en goedlachse Muireann Nic Amhlahoibh tot het gezelschap toe. Plots kon de groep alle genres coveren, want deze vrouwenstem kende alle geheimen van de Ierse zang, tot de Sean Nó s traditie toe.

Het nieuwe evenwicht in DANÚ droeg bij tot nog groter succes. (*) Al in de vroegste dagen had het Keltisch festival van Lorient de groep een platform gegeven, maar alras speelde het septet zowat overal waar de Ierse muziek op prijs wordt gesteld (denk aan de vele geëmigreerde Ieren, soms al van enkele generaties ver, en dat niet alleen naar de States) Met de cd’s ‘Up In The Air’ (met solowerk van de groepsleden) en ‘When All Is Said And Done‘, plus de DVD ‘One Night Stand’ (een concert in Dublin in 2004) is er meer dan voldoende auditief en visueel materiaal voorhanden voor vele uren muziekgenot.

Dat is live niet anders: ondanks de afwezigheid van fiddlespeler Oisin McAuley, pakte het tot vijf musici gereduceerde DANÚ het zeshonderdkoppige publiek van De Spil vlotjes in. De magie die de Ierse muziek nu eenmaal uitstraalt was daar als vanzelfsprekend verantwoordelijk voor, maar er is veel meer. De onaardse bedrevenheid van de muzikanten, de schitterende vocalen van Muireann, met een présence die niet onderdoet voor die van de grote Ierse diva’s als Mary Black, en de communicatieve vaardigheden van zowat alle leden (op de zwijgzame en volledig teruggetrokken maar uiterst virtuoze bodhranspeler Donnchadh Gough na) dragen wezenlijk bij tot het succes van de avond. En dan is er nog het subtiele samenspel, volgens ons één van de troeven van DANÚ : verfijnd, uitgebalanceerd, helder, lichtvoetig. Het spelplezier straalt af op de toehoorder, fan of geen fan.

Never change a winning team: het tweedelige concert liet de klassieke afwisseling horen van heftige dansritmes (reel, jig, hop jig, hornpipe, polka…), zoals gebruikelijk in groepjes van twee of drie, met ontroerende ballads daar strategisch tussenin. DANÚ koos voor bekend werk. In de eerste categorie hoorden we ‘The Peacock’s Feather‘, ‘Kilfenora‘, ‘Lucy Campbell’s Reel‘, het zoals de andere van sappige commentaar voorziene ‘Peggy’s Nettles’ (gekoppeld aan ‘The Butlers Of Glen Avenue’ en ‘The Mountain Top‘) Maureann stond op traverso en whistles haar mannetje naast het knoppen accordeon van Benny McCarthy, de gitaar van Dó nal Clancy en de bouzouki van É amon Doorley, terwijl Gough zonder verpozen de meest complexe variaties in het ritme stak. McCarthy haalde de honderd jaar oude melodeon boven voor ‘Apples In Winter/The Frost Is All Over‘.

Maar de ballads in het fraaie Gaelic (een taal gemaakt voor dat soort zang!) en Engels stalen voor ons de show. Zo kregen we in het eerste deel het schitterende ‘Co. Down’ van Tommy Banks en ook de traditional uit West Kerry, maar bekend in gans Ierland, ‘Ó Dheara, ‘Sheanduine‘, over een meisje dat ongelukkig getrouwd is met een oude man, equivalent van het middeleeuws Franse genre dat bekend staat als ,,Chanson de Malmariée’’. Het wicht gaat zelfs naar de markt om hout voor de kist te kopen, hopend dat de ouwe dood is bij haar terugkeer. In het tweede deel is het een jonge man die bedrogen is in zijn huwelijk: hij dacht dat ze negentien was, eens getrouwd stelt hij vast dat ze negentig is (‘Only Nineteen Years Old‘) telkens krijgen we duiding van Muireann, maar ook de heren hadden hun zeg in de aankondigingen, commentaar die ze wellicht elk optreden serveren, maar voor de toehoorder klinkt het uiteraard nieuw. Toch ook veel improvisatie, met veel lof voor ons land en zijn producten, waarbij ,,Duvel’’ een hoofdrol speelt. Is het toeval dat Ier rijmt op bier?

In het tweede deel varieert men op het patroon van rap-traag. Clancy introduceert met een leuke story een lullabye, een wiegenlied dat hij van een Bretoense muzikale vriend leerde en dat inderdaad deed wegdromen, verder een lied, ‘The Wren (ook: Wran) Song‘, dat op het komende album zal staan. Het was bedoeld als meezinger maar bleek iets te hoog gegrepen, wat niet wegneemt dat we met belangstelling uitkijken naar de versie op de later dit jaar op te nemen cd! In de finale konden allen zich nog eens uitleven op hun instrument, wat heel wat open doekjes opleverde.

Maar het mooiste moment kwam in het bisgedeelte. Het was niet eens Iers, hoezeer het ook als dusdanig klonk. Sinds Muireann het zong op ‘The Road Less Traveled’ ontbreekt het zelden of nooit op een concert: ‘Farewell, Farewell‘ heet die parel. Niemand minder dan de Brit Richard Thompson schreef dit magnifieke lied voor de zangeres van FAIRPORT CONVENTION, Sandy Denny, intussen ruim dertig jaar dood. De Ierse steekt de Britse naar de kroon in de uitvoering ervan. (**) Maar gelegenheid om de emoties te laten gaan gunnen Ieren niet, want meteen hierna zetten ze voor het laatst een set woeste reels in.

Iets zegt ons dat DANÚ snel opnieuw in onze contreien te horen zal zijn.

Antoine Légat (14 02 09)

(*) In zijn huidige vorm heeft de groep leden van Co. Waterford, Dublin, Kerry en zelfs Donegal, gans in het noorden met zijn Schotse invloeden. De leden wonen echter verspreid van Boston over Cape Breton tot diverse plekken in Ierland.

(**) DANÚ zoekt wel vaker naar raakpunten met de Ierse traditie tot ver buiten de grenzen ervan: zo staat op de laatste cd een fraai ‘Farewell Angelina’ van Bob Dylan, gepend voor Joan Baez: Zimm haalde zijn mosterd blijkbaar in de traditie van het groene Eiland!

Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s