Phil GUY 1940-2008

 

 

Phil GUY, broer van Buddy, overleed op 28 augustus ten gevolge van kanker. Hij was er 68. Hij had het niet het talent van grote broer, die dit jaar met ,,Skin Deep” weer eens een meesterstukje produceerde, maar Phil was geen tweederangsfiguur. We zagen hem enkele jaartjes geleden nog een fijn concert geven in de Boerderij te Eine, samen met de uitstekende Finse Wentus Blues Band.

 

 

Phil GUY in de Boerderij te Eine (Oudenaarde) op zondag 1” september 2003.

 

Het zal je maar overkomen de broer (of zus) te zijn van een grote broer (of zus), nietwaar,Elke (met Kim), Venus (met Serena), Kaïn (met Abel), Chris (met Mick), Ralph (met Michael), vooral dus als die in dezelfde branche zit als jou? Iets dergelijks is het lot van bluesgitarist en -zanger Phil Guy. George ,,Buddy’’ Guy is de man in de familie die het ,,gemaakt’’ heeft. Al in ’57 werd de vanuit Lettsworth, Louisiana geïmporteerde voormalige pompbediende een naam in de Chicago blues, een status hij tot op heden bezit. Maar zo te zien heeft Phil er geen broertje aan dood om in de schaduw van beroemde ,,Buddy Boy’’ te staan. Integendeel, aan het eind van het concert kondigde Phil vol fierheid een song van zijn broer aan. In elk geval hebben ze gemeen dat ze goedlachse kerels zijn, levensgenieters pur sang. En wellicht heeft het familie-zijn-van Phil geen windeieren gelegd.

Wij hebben bij die broederrelatie dan weer andere vragen: wie gaat er nou met de pluimen strijken? Buddy, de man met het onmiskenbare talent, wiens laatste concerten in ons land echter deerlijk flopten, zoals dat van BRBF Peer 2002, waar hij een snel te vergeten Las Vegas set aansneed? Degenen die dat optreden konden uitzitten (wij hielden het met de beste wil niet uit), vertelden dat het niveau even bedroevend bleef. Of toch Phil die zich de ziel uit het lijf speelt en zingt, en op een emmertje zweet min of meer niet kijkt?

Die zondag alvast hadden we ’t voor Phil, al heeft dat ook veel te maken met zijn sympathieke voorkomen en met zijn begeleiders, de Wentus Blues Band van Kokkola, centraal Finland. Deze uitmuntende band staat al jaren aan de top van de lokale blues scène (zie de fraaie www.wentusbluesband.com ), bracht sinds ‘89 een zestal eigen CD’s uit, maar bouwde ook een stevige reputatie op als begeleiders van bluesgoden op toernee door Europa. Zo schitterden ze verleden jaar met Eddie Kirkland (ze zouden dat dit jaar weer doen, maar Eddie moest zijn 24 Europese concerten afgelasten wegens ernstig ziek) Voor de Eurotoer van Phil was er nog een speciale gast, zanger, gitarist en vooral harpist Pepe Ahlqvist (afkomstig uit het barre noorden van Suomi) Pure klasse, die Ahlqvist! Hij mocht zich aan het begin van beide sets in de kijker spelen, maar bleek ook een prima begeleider voor Phil Guy. Om eerlijk te zijn: de eerste set waren we veel meer onder de indruk van Ahlqvist en de Wentus jongens dan van Guy die ons eerder plichtsmatig bezig leek. My Babe, Flip Flop Fly en Little Red Rooster zijn niet echt originele keuzes. Leuk was wel Lonesome Blues, een track uit zijn recentste CD. Dit kwam aardig overeen met de echo’s die we opvingen van de concerten elders: goed maar zonder surplus.

De schuur bij de knap gerestaureerde Boerderij in Eine schijnt muzikanten echter danig te inspireren. Na de pauze leek Phil Guy een metamorfose te ondergaan. De nu breed uitdeinende nummers gaven de harp van Ahlqvist en de gitaren van Guy en Niko Riipa (een ontdekking!!) alle ruimte, wijl drummer Mikael Axelqvist en de leuk ogende bassist Robban Hagnäss een dijk van een ritme neerzetten. Shame Shame Shame, All Your Love (I Gotta Have It One Time), R & B Blues (Goodtime Charlie), Baby That’s The Way I Live, Leak In My Drain, even zovele stomende bluesy tunes. De funk spatte eruit bij het lang uitgesponnen Feeling Sexy, niet zonder aan Maceo Parker te doen denken. Na al dat moois hoefde het nu wel degelijk platgetrapte Sweet Home Chicago niet meer, maar ach, misschien toonde het alleen maar aan hoe goed de rest wel was.

 

Antoine Légat (17 09 03)

Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s