LUNA TWISTER raast over Ieper!

 

LUNA TWIST schittert op de Muzikale Dinsdagen te Ieper op dinsdag 19 augustus 2008.

 

Reünies zijn tricky, maar één ding staat vast: ze vervullen zelden volledig de verwachtingen. Eén zo’n uitzondering stond op 19 augustus op de Ieperse Grote Markt op de finale van tien jaar Muzikale Dinsdagen, een organisatie van café ’t Klein Stadhuis: Luna Twist overtuigde vele vrienden en…vijanden hebben we niet gezien!

 

In 1978 won het Ieperse Once More de eerste editie van Humo’s Rock Rally, een beetje out of the blue, maar verdiend. We waren present in de Beursschouwburg, zagen De Kreuners, hoe beloftevol ook, de mist in aan, maar dat bandje rond zanger Alain Tant en gitarist/Bassist Filip Moortgat maakte, samen met Stagebeast, een ferme beurt…Een Belgische groep die ook écht kon spelen, het was eens iets anders (na het verdwijnen van de Pebbles, Irish Coffee en ander schoon volk) De eerste singles maakten het verschil niet, en de enige LP Stress Conference, was gewoon verdienstelijk.

 

Maar toen de band in 1980 vanuit Gent ging opereren en voortaan Luna Twist heette, was een ster geboren. Net op dat moment ontstond de Belpop, die zich in alle vormen van rock wilde meten met het internationale aanbod. De muzikanten werden pro en…probeerden dat te blijven, meestal in erg moeilijke omstandigheden, zoals we de visu konden vaststellen bij Cleaver en TC Matic. Maar de kwaliteit groeide, er kwamen hits en vanaf de eerste LP van TC Matic wisten we dat ook dat binnen handbereik was. Gust Decoster en Gerry Caebeke wierpen zich op de radio tot de kruisridders van de Heilige Belpop. Zelfs de TV haakte in en bands als Lavvi Ebbel en Red Zebra kregen plots exposure waar even tevoren enkel gedroomd van kon worden. Ikzelf mocht een kleine bijdrage daartoe te leveren door bijna drie jaar lang elke woensdag op K-Rock (KRO Hilversum; presentator Peter Van Dam; producer: Vincent Van Engelen) één Belgische rocksong te presenteren, van The Kids over The Bet tot Jo Lemaire en Front 242.

 

Luna Twist had op dat moment, 1980, de intrigerende gitarist/keyboardspeler dirk Blanchaert (later Blanchart) en de krachtige drummer-annex-metronoom Dirk Vangansbeke in de rangen. Er was in den beginne ook nog bassist Fons Symons maar die vertrok al snel om, naast Guy Swinnen en Willy Willy, een ander succesverhaal te schrijven van een memorabele band, The Scabs, die intussen, da’s welbekend, aan een…reünie toe is. Er kwamen een pak niet altijd even geslaagde, maar telkens weer boeiende singles en één LP, A Different Smell From The Same Perfume, genoemd naar een punchline in track Bop Again. De LP bleek een voltreffer. Bij de singles waren er die minstens een radiohit waren, zoals Look Out (You’re Falling In Love Again) en natuurlijk African Time. Voor ons leed het geen twijfel: mét het zootje ongeregeld van Arno was dit het sterkste dat ons landje aan de wereld te bieden had. De wereld? Die lag al aan hun voeten.

 

Maar meningsverschillen maakten dat de band al in 1983 splitte (laatste optreden van de ongeveer 300 was op 15 oktober 1983) Dat hebben we altijd zeer betreurd, want de story was beslist niet af. dB bouwde als enige een echt interessante en goed gevulde solo loopbaan uit als muzikant, producer, sideman, talent scout, enzovoort. Dirk Vangansbeke had o.a. K13 maar overleed in een auto-ongeval in 1999. Ook Tant en Moortgat bleven actief, zij het niet onder eigen vlag.

 

2008. We zijn exact 25 jaar later. Zegt Wim Vandamme van Muzikale Dinsdagen tijdens de Adriaan Brouwerfeesten in Oudenaarde in juni, dat hij de première heeft van de reünie van…Luna Twist. Gat in de lucht!!! De initiële vreugde maakt echter al snel plaats voor scepticisme. Ik heb geen zin in een trip waarin de nostalgie dekmantel is voor fut- en inspiratieloos gestuntel eerste klas. Toch betrapten we er ons op dat we die bewuste dinsdag 19/8 op het appel verschenen. Het nog grotere podium stond nu niet meer tussen de Lakenhalle en de kerk, zoals bij de andere concerten. Daar zagen we dit jaar Derek & BJ Scott à la Française op 15/7 en Elliott Murphy & The Normandy All Stars (zie onze eerdere stukken over die twee prima optredens) Het enorme podium staat nu op de Grote Markt voor de gotische Lakenhalle.

 

Spanning. Maar al van bij de eerste noten van Oh Oh Oh werden al onze twijfels uitgewist: Luna Twist klonk even goed als vroeger. Stilaan moesten we dat bijstellen: hetzelfde maar, met de hulp van de techniek een kwarteeuw later, nog beter, nog steviger, nog meer carré. Een 19-jarige drummer (Laurens Billiet) en 22-jarige keyboardsspeler (Senne Guns…Als we die namen juist hebben!), piepjong, maar uiterst bekwaam en betrouwbaar, staan de ouderdomsdekens terzijde: een immer enthousiast molenwiekende Alain Tant (nog steeds fantastisch goed bij stem), dB op keys en gaandeweg steeds meer gitaar, koel in de aanpak (een ingehouden emotionele vulkaan, vergis u niet!) maar zo functioneel, een huis van vertrouwen, en Filip Moortgat op slappin’ bass, een techniek die hij als geen ander beheerst.

 

Het valt ons op dat de arrangementen quasi ongewijzigd gebleven zijn…En dan dringt de hamvraag zich op: was Luna Twist dan voorheen zó goed?! Zelfs fans als wij hadden dat onvoldoende door hoé goed…My God, what have we done?! We stonden erbij en hadden het dan nog maar nauwelijks door! Maar er is nog een aspect: we hadden het een kwarteeuw geleden niet zo begrepen op de teksten. Ze waren verre van slecht, vergeleken met die van sommige andere tenoren. Ritmisch en qua klanken pasten ze precies in het muzikale keurslijf. In Look Out bij voorbeeld: die ,,it’s rhythm pain’’ bij voorbeeld. Zelden waren het afgeronde verhalen of echte poëzie. Zouden die teksten in onze verwende tijd van songschrijvers die de taal van Chaucer en Shakespeare beheersen, niet ridicuul overkomen?!

 

Bah nee, gij! Je kan het bezwaarlijk plots hebben over meesterwerken, maar het klinkt nog altijd geloofwaardig genoeg. Sterker nog: een aantal teksten werden ons in Ieper een stuk duidelijker. We denken specifiek aan een voor de band uiterst zeldzame ballad, Golden Inside, indertijd de zwanenzang van Luna Twist, maar een geslepen diamant die in Ieper in volle glorie schitterde, voor ons een hoogtepunt uit de set. Voor de rest hoor je ons niet klagen: we kickten altijd al op die combinatie van rock emoties gekoppeld aan een hoogwaardige technische uitvoering. Nogmaals, enkel TC Matic zat op dat eenzame niveau, maar daar houden de meeste andere vergelijkingen tussen die twee toppers wat ons betreft op.

 

Dat African Time de set zou afsluiten mag geen verwondering baren: dat werd inderdaad weer eens een polyritmische orgie doorspekt met oerwoudgeluiden en mocht het voor ons gerust een halfuur langer geduurd hebben, geheel op zijn…Afrikaans. We konden het daar gans vooraan niet zien, maar we vermoeden dat op dat moment de stemming er achteraan inzat en dat er gedanst werd. We hoorden later wel dat Decent Life, nog zo’n prachttrack, voor heel wat animo in de rangen had gezorgd. Dat de bis Heroes van David Bowie zou zijn, leek verrassend, maar we menen ons te herinneren dat er een link is…We weten alleen niet dewelke!

 

Overtrokken reactie van oude fan die zijn oude, maar vergeelde helden wilde eren? Neen, want zoals wij waren er blijkbaar honderden. Eén daarvan toonde dat trouwens op spectaculaire wijze. Na Luna Twist kwam immers De Laatste Show Band op. Het eerste wat Patrick Riguelle deed was…,,de grond kussen waarop Luna Twist had gespeeld’’. We hadden met Patrick net voor dat concert gepraat en we bleken ons enthousiasme volkomen te delen. Eat your heart out, jonge muziekliefhebbers die zweren bij Elbow, The Editors en The National (*): het concert van Luna Twist was GROOTS…We vragen ons zelfs af hoeveel van de huidige Belgische bands zo’n zinderende set kunnen afleveren…Arno en dEUS, die wel…Daarachter wordt het al zoeken…

 

U wil dit uiteraard checken…Enkele dagen later stond Luna Twist op Maanrock in Mechelen, maar dat is intussen ook voorbij en we kregen (nog) geen verslag in handen. Wie ze echter wil meemaken, kan dat. We hebben voorlopig weet van nog één concert, look out! Op zaterdag 18 oktober staan ze in de HA’ndelsbeurs op de Kouter in Gent (www.handelsbeurs.be) Dat wordt weer een straf potje rhythm pain. Wedden dat u ons daar ziet?

 

Antoine Légat (27 08 08)

 

(*) wij ook trouwens!!!

 

De setlist! Oh Oh Oh;Put Yourself In My Place; Red Volkswagen (dit nummer behoort niet tot de canon van 16 songs door LT opgenomen); Spoed van Klank; Bop Again; Decent Life; Look Out (You’re Falling In Love Again); Golden Inside; Theme From The Persuaders (John Barry; tekst dB); So Danceable; Questions; Backbeat (nieuwe song!); African Time; bis: Heroes.

Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

3 reacties op LUNA TWISTER raast over Ieper!

 1. benny claes zegt:

  non-zanger Dirk Vangansbeke??
  hij was wel zelfs een goeie zanger!!

  • antoinelegat zegt:

   Beste Benny,

   Pas nu, zoveel tijd later, zie ik uw reactie (ik start de blog pas nu weer op) Ik moet nog eens nakijken wat ik precies schreef. Ik kan dat hier en nu niet zeggen. Dirk kon inderdaad goed zingen, maar binnen de context van Luna Twist kwam dat niet of onvoldoende tot zijn recht (‘African Queen’ niet te na gesproken) Afijn, dat vond ik toen. Ik ga eens kijken wat ik daar precies heb geschreven. Als het een serieuze blunder is, zal ik dat nog aanpassen (als ik dat hier onder de knie krijg, want ik ben met deze WordPress nog niet vertrouwd) Zie verder de stukken die ik recent op http://www.rootstime.be heb gezet. Ik hoop ze snel ook hier te krijgen. Dank voor de reactie!
   Atoine Légat.

  • antoinelegat zegt:

   Beste Benny,
   Deze inderdaad nogal ongelukkige opmerking heb ik gewist… Beter laat dan nooit! Ik moet nog wel de bijbehorende newle/itter aanpassen, maar dat kan nog wel even duren en is toch niet ‘dringend’. Ik wou dit echter wel meteen doorvoeren. Dirk wordt nog altijd deerlijk gemist… in de hoop dat u me de slip of the tongue kan vergeven?
   Twan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s