TAZ2008 voor de fijnproever…Deel I: Melnik, Mystère, ATABAL.

 

TAZ2008 voor de fijnproever…Deel I.

 

Ook dit jaar kende Theater aan Zee ofwel TAZ in Oostende nogal wat muzikale hoogstandjes. Naast de Jong Muziek wedstrijd, gewonnen door Nele Van Den Broeck (*) en The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama, schitterend toneelstuk van en met Johan Heldenbergh, waarin zalige country, gebracht door het puik van onze inlandse musici, het tegengewicht vormt van de misère van een echtpaar (**), beleefden we vooral lol aan de fijne concertjes in Club Terminus (CT), het voormalige Stationsbuffet, op enkele meter afstand van Café Koer (CK), de centrale, dit jaar fors vergrote tent op het stationsplein, waar alle grotere optredens plaats vonden. We overlopen ze in kort bestek en besparen u als vanouds de kneusjes die daar onvermijdelijk tussen zaten. Als het te bar was, dan zeggen we dat nog wel, kwestie van uw gevoelige oortjes te beschermen.

Melnik en Mystère (CK; do 31/7; 21u30 en 22u30) hebben we maar zijdelings beleefd. Van Melnik stelden we vast dat het goed bluesen was. Het eveneens Belgische Mystère hebben we maar even aanhoord. We waren gewoon niet in the mood om een potje ska te ondergaan, (we krijgen echt iets te veel hoeketakke voorgeschoteld) maar wat we er nog van hoorden, klonk best OK.

Atabal (CK; vr 1/8 – 22u30) was andere koek. Deze conjunto de percusión was één van de Verwanten van centrale gast Gabriel Rios. Geen wonder: ze zijn van zijn thuisland Puerto Rico. Hij wilde geen van de populaire rumba bands laten komen, omdat de rumba in wezen Cubaans is. Hij is gaan zoeken naar onvervalst Puerto-Ricaanse bomba en plena muziek en kwam uit bij Atabal. Geen stoffig folklore bandje maar een gezelschap dat exact twintig jaar het mooie weer maakt op het eiland. Geen toegevingen aan de modes van het moment, zoals die vreselijke timbales bandjes, maar het tienkoppig en ook nog koppig gezelschap blijft onbespoten trouw aan de tradities. Niet velen zullen dat beseft hebben, want het maakt zo’n band uiteraard minder ,,spectaculair’’ maar met Atabal stond een geweldig goeie, authentieke conjunto in de grote tent! We kunnen u overigens volmondig de cd Del Caribe al Brasil aanraden, uitgebracht t.g.v. het twintigjarig bestaan. Probeer dan meteen maar track 9 (Me la Llevo/Guaracha) voor een heerlijk stukje a capella Spielerei. Iemand interesse in een langere review? Hoe dan ook: Atabal mag snel eens terugkeren! (21 08 08; Wordt vervolgd)

(*) Lees het door voorzitter Kurt Blondeel schitterend verwoorde juryverslag op www.theateraanzee.be en op deze blog.

(**) lees elders ons laaiend enthousiaste verslag. Lees vooral het waarom!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s