MR. DIAGONAL & The BLACK LIGHT ORCHESTRA in de Circustent op de Pietberg op vrijdag 11 juli 2008

 

MR. DIAGONAL & The BLACK LIGHT ORCHESTRA in de Circustent op de Pietberg op vrijdag 11 juli 2008.

 

Begin maart verscheen bij Home Records BBB, de eerste cd van Mr. Diagonal & The Black Light Orchestra. We zijn van het label gewend om platen te horen van doorgaans binnenlands talent dat elders met geen geweld een contract kan krijgen, wegens ver van de begane paden, lees ,,niet commercieel’’. Maar platenbaas Michel Van Achter is geen businessman met zelfmoordneigingen, maar een man met veel vakervaring, inzicht in iemands capaciteiten en een visie. Die visie is even simpel als dwingend: geef mensen met talent een forum. Dat krijg je op termijn dubbel en dik terug.

 

Als je spreekt van vreemd, grillig, eigenzinnig, dan stond de Schot Dan Barbenel op de eerste rij toen God ieder van ons naar zijn beeld en gelijkenis voorzag van kwaliteiten en gebreken. BBB is een barokke wervelwind van ongewone liedjes met onverwachte wendingen, dynamiekverschillen en tempowisselingen, borrelend dus van de auditieve ideeën en met teksten die ver buiten het alledaagse liggen, ergens tussen zoo en jungle, ergens tussen Britse music hall, vaudeville en Belgisch surrealisme, tussen Delvaux, Magritte en Charlie Chaplin, maar met een rock ’n roll hart. Hits levert zoiets niet op, maar het genereert wel de aandacht van lieden uit het vak. Hoe Barbenel in ons land, vermoedelijk in Luik, beland is, is ons onbekend. We hoopten hem aan de tand te kunnen voelen voor of na zijn Aalters concert, maar al hebben we gepraat, de tijd was te kort om daar dieper op in te gaan.

 

Mr. Diagonal concerteerde inderdaad op de Vlaamse feestdag in de tent op De Pietberg, heuveltje aan de spoorweg in Aalter (Fatimastraat), een zomerse zegen die ons elke vrijdag van juli tot augustus verblijdt met een leuk en/of interessant concert in een prachtige omgeving. De grote circustent kijkt immers uit op een echte vallei waar de zonsondergang op goede dagen nauwelijks onderdoet voor die bij Kaap Sounion in Griekenland. Zeer democratische prijzen, de wekelijkse ontmoeting met gelijkgestemde zielen en de feeërieke nachtverlichting doen de rest. De Pietberg is een privé initiatief van Kobe en Isabelle Labarque, die op deze unieke wijze hun liefde voor muziek belijden. Broer Wouter Labarque (VRT) zorgt voor programmering en geluidsversterking, beide uitstekend.

 

Berichten over jolige visuele attracties en auditieve hoogstandjes tijdens de shows van Mr. Diagonal & The Black Light Orchestra gingen hun komst vooraf. Dat lijkt ideaal voor een circustent. We vermoeden echter dat het precies de geografie van die tent belette dat de band uit de bol ging. Maar erg is dat niet: het draait ‘m om de muziek, niet? Meteen al maar meegeven dat het concert niet het verrassingseffect bood van de cd. Zie overigens bespreking van collega Dani Heyvaert in MazzMusikas # 93bis (*), die we hier overnemen (zo leest u het alweer bij iemand anders!)

 

De reden voor onze milde kritiek is dat Mr. Diagonal, al heeft hij ons overtuigd van zijn potentieel, er de spanning (nog) niet constant weet in te houden. Trefzekere, knotsgekke, zinderende, humoristische passages wisselden af met periodes waarin de aandacht niet voldoende gaande werd gehouden. Het werkte ook niet naar een climax toe: deel 2 vervolgde deel 1 zonder dat beetje méér. Dat is volgens ons louter en alleen op rekening te schrijven van het tekort aan live ervaring. Mits veel op te treden komt hij er wel achter wat het beste marcheert. Slaapverwekkend werd het nooit, want het ging nooit onder een bepaald niveau.

 

 Natuurlijk niet, want op één nummer na, de zielsmooie liefdesverklaring Black Butterfly (met de pakkende, herhaalde zinsnede ,,rare, precious and beautiful’’), bracht de groep de volledige BBB, en die band deed dat heel behoorlijk (Eric Bribosia keys; Quentin Manfroy fluiten; Gregoire Tirtiaux saxen; Yannick Dupont percussie) De hele zoölogie van de plaat passeerde de revue: dolgedraaide apen, blije kangoeroes, kleine rode pony’s, ruimtekonijnen, luipaarden die zichzelf mooi vinden, middernachtelijke melkboeren, bezige bijen, olifanten en vlinders, mummies. Zijn songs wemelen van de referenties naar beroemde personen: Elisa Doolittle (uit My Fair Lady), Florence Nightingale, Benny Hill, Nessie, Mr. Impossible (eigenlijk een klein purperen ventje, als we dat goed hebben), en zelfs Jezus, die een wel erg ironische gospel behandeling onderging.

 

De humor van deze Schot sluit wonderwel aan bij wat onze Waalse medebroeders zo waarderen (en dat bedoelen we absoluut niet denigrerend!) en is niet zonder referenties naar Angelsaksische rolmodellen als Bonzo Dog Band, Grimms, The Scaffold en de al aangehaalde Benny Hill (die hoor je a.h.w. aan het ,,werk’’ in de snelle passages van Midnight Milkman) Grappig zijn de twee ,,Klarinet sonates’’, pure slapstick, waarin alleen de timing nog iets kan verbeterd worden. We waren ook geamuseerd door zijn mimiek en zijn stemgebruik, van laconiek Britse slang tot een dreigend gebrul, waarbij je denkt aan de tirades van die andere merkwaardige Schot, Alex ‘Vambo’ Harvey zaliger (Sweet 17) Tegenover onze beginkritiek staat dus veel goeds.

 

De balans werd beslist nog positiever dank zij het bisnummer. River Of Light, ook op cd een fraai moment, was een heerlijke veelstemmige uitsmijter, tegelijk teder en koddig, op dit late uur en deze bijzondere plek. Geef Mr. Diagonal een club waar hij met zijn toffe bende een paar maanden elke avond kan performen, zodat hij ook als uitvoerend artiest de knepen leert. Maar wacht u daar niet op om kennis te maken met de cd.

 

Antoine Légat (25 07 08)

 

(*) MAZZMUSIKAS HATS OFF: ALL HITS, NO MISSES !!!Mr. Diagonal & The Black Light Orchestra / BBB /Homerecords.be 4446041 (AMG)

U bent, zo mag ik aannemen, onderhand vertrouwd met de catalogus van dit op en top Belgische label. Buiten de lijntjes kleuren is één van de basisopdrachten die Michel Van Achter en zijn kompanen zich tot doel gesteld hebben en met de release van deze cd slagen ze meer dan ooit in die taak. Mr. Diagonal, de aangespoelde Schot Dan Barbenel, is zeer prettig gestoord en muzikaal bijzonder onderlegd. Hij heeft zich omringd met een viertal andere jonge honden, die al even vatbaar zijn voor muzikaal experiment als Barbenel zelf. Muzikaal vertaalt zich dat in een cocktail van filmische en aan vaudeville herinnerende songs en fragmenten, drijvend op de piano en de bezwerende stem van Barbenel, die meer dan eens aan Tindersticks doet denken, maar evengoed beelden oproept uit de ragtime en de Monk-jazz. De teksten van Mr. Diagonal zijn redelijk ver over de top. Ik verdenk hem ervan opgevoed te zijn op een dieet van Broothaers, Duchamp en Magritte. Op deze plaat is niks wat het lijkt en elke keer je ze beluistert, hoor je weer wat anders. Al met al leidt dat tot een superverrassend blijvende topplaat. Eens je door het pantser van de grilligheid heen bent, ontdek je zuivere muzikale pracht (zoals bvb. in On The Station met zijn heerlijke fluitarrangement) en tekstuele hoogstandjes (zoals in opener My Life Is A Broken Bicycle of A Happy Kangaroo Upon The Moon). Variatie is troef: nu eens wordt er stevig gerockt (Zarrinqx), dan weer denk je aan de live begeleiding bij een stomme film (River Of Light). Kijk, ik wéét dat dit een gevaarlijke vergelijking is, maar ik durf hier en nu hardop stellen dat Mr. Diagonal niks minder of niks méér is dan de wettige erfgenaam van Van Dyke Parks. Wie ooit diens Tokyo Hotel of Song Cycle aanschafte, zit met deze prachtplaat aardig in de buurt. Overigens alle lof voor de ‘jonge honden’: zij laten Mr. Diagonal klinken zoals hij moet klinken: fris, verrassend, excentriek en avontuurlijk. Maar wel absoluut onmisbaar voor wie oren aan zijn hoofd heeft! (DH)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

2 reacties op MR. DIAGONAL & The BLACK LIGHT ORCHESTRA in de Circustent op de Pietberg op vrijdag 11 juli 2008

  1. Unknown zegt:

    Wow Gold Wow EU Gold Wow US Gold WOW GOLD World Of Warcraft Gold World Of Warcraft Eve isk Eve online isk Guild Wars Gold Guild Wars Money GW GOLD Maplestory Runescape gold RF Online RF Online Dalant Tales of pirates wow gold Runescape RF online blog MMo blog Internet game guide wow gold Dofus EVE Online EverQuest II Final Fantasy XI Gaia Online Guild Wars Lineage II (US) MapleStory (US) RF online Scions Of Fate SilkRoad Star Wars Galaxies Tales Of Pirates The Lord Of The Rings Online (EU) The Lord Of The Rings Online (US) World of Warcraft (EU) World of Warcraft (US) Game forums Gaming 2Moons Age of Conan Anarchy Online ArchLord Cabal City of Hero City of Villains Dofus Dungeons&Dragons Online Eve Online EverQuest EverQuest II Final Fantasy XI Gaia online Guild Wars Knight online Lineage II Lord of the Rings Online Maple Story RF Online Runescape Scions of Fate shaiya Star Wars Galaxies World of Warcraft

  2. Unknown zegt:

    Wow Gold Wow EU Gold Wow US Gold WOW GOLD World Of Warcraft Gold World Of Warcraft Eve isk Eve online isk Guild Wars Gold Guild Wars Money GW GOLD Maplestory Runescape gold RF Online RF Online Dalant Tales of pirates wow gold Runescape RF online blog MMo blog Internet game guide wow gold Dofus EVE Online EverQuest II Final Fantasy XI Gaia Online Guild Wars Lineage II (US) MapleStory (US) RF online Scions Of Fate SilkRoad Star Wars Galaxies Tales Of Pirates The Lord Of The Rings Online (EU) The Lord Of The Rings Online (US) World of Warcraft (EU) World of Warcraft (US) Game forums Gaming 2Moons Age of Conan Anarchy Online ArchLord Cabal City of Hero City of Villains Dofus Dungeons&Dragons Online Eve Online EverQuest EverQuest II Final Fantasy XI Gaia online Guild Wars Knight online Lineage II Lord of the Rings Online Maple Story RF Online Runescape Scions of Fate shaiya Star Wars Galaxies World of Warcraft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s