SINGER-SONGWRITER REVUE op zaterdag 28 juni 2008 in Oudenaarde

 

SINGER-SONGWRITER REVUE op zaterdag 28 juni 2008 in een tent bij de Adriaan Brouwer Bierfeesten in Oudenaarde.

 

De Adriaan Brouwer Bierfeesten in Oudenaarde zijn precies dat: feesten waar op de tonen van volks muzikaal amusement het gerstenat rijkelijk kan vloeien. Niets belet echter dat het jolige vertier gepaard gaat met een streepje cultuur. Zo richt Misty-Music House, in de marge van de feesten, al sinds een achttal jaar op vrijdag en zaterdag concerten in van een iets hoger muzikaal gehalte. De tent stond dit jaar op het plein aan de Minderbroederstraat achter de Walburga kerk, tussen het Centrum Ronde van Vlaanderen en het politiekantoor.

 

Het stond al even vast: de zaterdag zou ,,iets speciaals’’ worden. Na brainstorming met HT Roberts, artiest bij het bescheiden platenlabel van de organisatoren, kwam de idee bovendrijven van een Singer-Songwriter Revue met naast actuele en jonge namen, ook een aantal veteranen van het Vlaamse singer-songwriter (SSW) gild in een niet vooraf vrijgegeven volgorde. Het werd inderdaad een zeer gevarieerde avond die slechts een groot nadeel had: door de vele acts en het uitgesproken succes van sommige ervan liep de avond uit tot twee uur in de nacht. Maar vermits de meeste bezoekers toch kwamen shoppen en meenamen wat er op dat moment te beleven viel, gaf het eigenlijk niet echt, tenzij dat de laatste artiest Kat’lee Jones, net terug van haar tweede concerttrip naar Nashville, haar zelfgepende country nummers nog slechts voor de figuurlijke twee man en een paardenkop mocht brengen. Dat kon haar overigens niks maken: zoals de anderen heeft ze een gezonde gedrevenheid die haar in de States geen windeieren legt.

 

Ere wie ere toekomt. Het geluid was in handen van onze eigenste Mr. Wolf, alias Dries Decocker, die er naar aloude gewoonte, in slaagde om die eindeloze verscheidenheid beluisterbaar te maken, een in dit geval zeker niet te onderschatten prestatie…al zat de PA van Bryzze zeker ook voor een stuk in dat succes. Wat de HT Roberts Band echter presteerde, was niets minder dan fenomenaal: HT had er al een drukke week opzitten, op vrijdag zelfs met niet minder dan drie concerten en op zondag ook nog andere muzikale bezigheden! Zo kon met het hele gezelschap amper anderhalve dag gerepeteerd worden. Dat kwam neer op, naast het eigen werk, tweeënvijftig (52!!!) in te studeren songs, sommige bekend, andere nooit eerder gehoord! Behalve HT zelf op gitaar, maar meestal op bas, waren dat Gijs Hollebosch (allerlei snaarinstrumenten: gitaar, dobro, mandocello…), Renato Marquez (altviool) en drummer Niels Delvaux. Die heren gaven tot twee uur ’s nachts geen krimp, maar bleven spelen met het enthousiasme van het beginuur. De solo’s van Gijs en Renato konden regelmatig rekenen op een open doekje. Praktisch ieder artiest stak uitgebreid de loftrompet van deze band en we voelden hoe sommigen onder hen wàt graag van deze bende hun ,,huisband’’ hadden willen maken!

 

Om half negen gaf HT Roberts zelf het startsein. Met de eigen band was dit uiteraard gesneden koek. Hij speelde in wezen een thuismatch. Gentenaar HT, ooit lid van de Headstarts, woont immers tegenwoordig bij Oudenaarde. Repertoire genoeg, aangezien zijn zesde solo cd voor binnenkort is. HT is een rockjongen, maar zijn songs zijn evenzeer folk en country, in staat om een breed publiek aan te spreken. Zijn teksten zijn van de beste die je tot ver in de ronde kan vinden, met zinvolle onderwerpen die hij in uitstekend Engels verwoordt. Hij had geen enkele moeite om de mensen aan het zingen te krijgen in Ohio Bridge, een Bruce Springsteenachtig anthem over een na WOII gebouwde brug in de buurt, ideaal voor jonge paartjes. De geschiedenis zelf is fake, maar de gevoelens zijn universeel.

 

Michel Van Montfort heeft onder zijn pseudoniem Grand Theft twee cd’s uitgebracht die veel lof kregen bij de mensen in het vak. Tot voor kort wist hij die echter niet goed live om te zetten. Grote Michel is van nature een schuchtere persoon, maar de coaching van HT heeft hem goed gedaan. Hij vloog er met flair en zelfvertrouwen in met Doreen, prijsnummer uit tweede cd Lucky (uit op Parsifal) Al had hij enige moeite om dat elan aan te houden, toch sloot hij de set af met een sterk gebracht These Things, om er dan nog solo Discontentment In A White Man’s Town bovenop te doen. Die indringende song over racisme en onverdraagzaamheid bracht hij op bloedstollende wijze: de koude rillingen liepen over onze rug. Als je maar bereid bent om bij te leren.

 

Miek en Roel maakten van hun passage een ware triomftocht met een repertoire dat hun hele loopbaan overspande, incluis de recente cd De Titanic Achterna (Kassa Zeven) Ze wisten zich uitstekend gesteund door de band: Roel raakte er niet over uitgepraat. Er was drie kwartier voorzien, maar een uitermate enthousiast publiek, dat bovendien het repertoire woord voor woord leek te kennen, wilden méér en aan het eind zaten ze gewoon door hun ingestudeerde nummers heen. Dus hernamen ze maar Jij en ik, waarbij nog eens opviel hoe zwierig en actueel die tekst van Niki Bovendaerde nog immer is.

 

Filip De Fleurquin heeft slechts een handvol goeie songs en covers nodig om je te pakken. Ook nu weer greep hij met die vertrouwenwekkende stem diep in de emoties, solo en met de HTR band, zowel met covers als met eigen werk, ingebed in de brede stroom van de americana, ergens tussen rock, blues, folk en country in. Ernest Borgnine Blues en Sweet & Strong heetten hoogtepunten in een al te korte en zeer sterke set.

 

Het jonge Mel Dune vertegenwoordigde de nieuwe generatie. Het duo werd bekend via Time Hangs Heavy On Your Hands, song van hun eerste en enige cd Mel Dune, die gebruikt werd voor de verfilming van Ex Drummer. Jan Myny en Bieke Verstegen schrijven leuke songs, maar het zijn de frêle verschijning en de kinderlijke stem van Bieke die Mel Dune een apart cachet geven binnen het wereldje van de quiet is the new loud school. Mel Dune is een wissel op de toekomst.

 

Het zal nooit beteren! Zopas nog hoorden we Fanfare van Honger en Dorst van Lieven Tavernier aankondigen als een ,,song van Jan De Wilde’’ …Maar het zal Lieven worst wezen, zeker als hij zo’n liederen blijft schrijven als op zijn recentste Wind & Rook. Men schildert Lieven ook wel af als een eenzame wolf, maar de manier waarop hij met de HRT band omging, ontkracht ook dat vooroordeel. Het was alsof ze al jaren samenspeelden. We kregen o.a. Krassen op mijn Ziel en Regen en Wind te horen, naast het onverwoestbare Eerste Sneeuw (u weet wel, ,,van Jan De Wilde’’) De jeugdmijmering De Cuba was een ander groot moment: zo diepgravend schrijft niemand ze in onze lage landen. Baart het verwondering dat ook deze set kon rekenen op een grote publieke belangstelling?

 

William Souffreau is een overlever. In de vroege jaren zeventig oogstte Irish Coffee bewondering als misschien wel de beste Belgische rockband. William was daar één van de drijvende krachten van. Het was een poos stil maar in 1990 startte hij een solo loopbaan met de cd Under A Belgian Moon, waaruit hij niet onverwacht het vlotte We All Must Get Together bracht, solo, zoals trouwens heel zijn set in Oudenaarde. Natuurlijk kwam ook de nieuwe William Souffreau & The Moonlovers (HKM Music) aan bod, zijn melodische zesde solo cd, die vooral bewijst dat de ouwe vos zijn streken niet verloren is. Uit die vlot wegzoemende cd lichtte hij o.a. Summerplace, nieuwe parel aan de kroon van deze enigszins miskende éminence grise onder de zanger-componisten.

 

Wim De Wulf produceerde met Grensgeval/Cas Limite niet zo maar een schitterend dubbelalbum. Het concept is op zich uniek, met een Nederlandstalige en Franstalige cd die omzeggens mekaars spiegelbeeld zijn. Maar theaterman en muzikale duizendpoot De Wulf is veel meer dan een uitstekende songschrijver in twee talen: zijn songs (Grensgeval, Marcel, Formule 1, November…) zijn product van scherpe observatie, flitsende intelligentie, een ongelofelijke verbale rijkdom en een apart, onweerstaanbaar gevoel voor humor. Ook Kommil Foo voorziet hij van materiaal! Hij brengt zijn songs bovendien met het heilig vuur, een meeslepend, onverwoestbaar enthousiasme. Hij spéélt gretig zijn songs, met veel ,,theater’’ dus, maar tegelijk verloopt het allemaal heel naturel. Het gaat schijnbaar achteloos en moeiteloos, al vermoeden we dat dit soort werk erg veel energie vergt. Het is de combinatie van al zijn theatrale bekwaamheden die Wim een unieke performer maken. We weten dat we grote woorden hanteren, maar volgens ons kan Wim De Wulf niet lang meer ,,het best bewaarde geheim van de Nederlandstalige (annex Franstalige?) songschrijverij’’ blijven…Het was in de tent niet anders: ondanks het al gevorderde uur nam hij de mensen op sleeptouw, met als zinderende climax het van Jacques Dutronc bekende Et moi, et moi, et moi.

 

Antoine Légat (21 07 08)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Een reactie op SINGER-SONGWRITER REVUE op zaterdag 28 juni 2008 in Oudenaarde

  1. Unknown zegt:

    Wow Gold Wow EU Gold Wow US Gold WOW GOLD World Of Warcraft Gold World Of Warcraft Eve isk Eve online isk Guild Wars Gold Guild Wars Money GW GOLD Maplestory Runescape gold RF Online RF Online Dalant Tales of pirates wow gold Runescape RF online blog MMo blog Internet game guide wow gold Dofus EVE Online EverQuest II Final Fantasy XI Gaia Online Guild Wars Lineage II (US) MapleStory (US) RF online Scions Of Fate SilkRoad Star Wars Galaxies Tales Of Pirates The Lord Of The Rings Online (EU) The Lord Of The Rings Online (US) World of Warcraft (EU) World of Warcraft (US) Game forums Gaming 2Moons Age of Conan Anarchy Online ArchLord Cabal City of Hero City of Villains Dofus Dungeons&Dragons Online Eve Online EverQuest EverQuest II Final Fantasy XI Gaia online Guild Wars Knight online Lineage II Lord of the Rings Online Maple Story RF Online Runescape Scions of Fate shaiya Star Wars Galaxies World of Warcraft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s