We Only Look Like Fools: Brendan Croker en Jo Clauwaert in schitterende dubbeltentoonstelling

 

ZONDAG! 27 juli 2008 om 20.30 uur!

NOCTURNE!!!!

Met live muziek – Brendan CROKER & FRIENDS

(waaronder de absolute top van de Vlaams/Belgische rock/blues-scene)!!

 

 

De Gentse Feesten! Als je vrij dicht bij het epicentrum van Gent woont kan je moeilijk de schokken en naschokken negeren die deze jaarlijkse tsunami veroorzaakt! Je doet er onverRichterzake aan mee, tenzij je voor even verhuist naar één van onze vele buitenlanden. Met onze daardoor al vaak gehavende neus op de feiten gedrukt, kunnen we u twee gouden tips aan de hand doen: kom achteraf niet zagen als je het gemist hebt!

Hier is de eerste.

 

In de marge van het hele gebeuren loopt in Galerie LINK (Blekersdijk 39; aan de andere kant van het water bij het Baudelo Park, dus centraal gelegen) de tentoonstelling

 

                               We Only Look Like Fools

 

genoemd naar één der tentoongestelde werken. Veelgelaagde, geniale titel als u het ons vraagt…En een geniale tentoonstelling van

 

                         Brendan Croker  &   Jo Clauwaert

 

Gentse rockfotograaf-met-wereldfaam en sjieke pee Jo Clauwaert koestert een langdurige vriendschap met Leedse liedjeszanger-met-wereldfaam en toffe bink Brendan Croker. Croker kent je van de Five O’Clock Shadows, Serious Offenders, Notting Hillbillies, zijn duo met Kevin Coyne, filmmuziek met Guy Fletcher, enzovoort, maar hij genoot een doorgedreven kunstopleiding. Jo stond verbaasd over de kwaliteit van Brendans multimediaal grafisch werk. Jo heeft zelf een fascinatie voor de zee en heeft daarom met vissersvaartuig O-33 jaren gevaren als ,,scheepsjongen’’, met alles erop en eraan in dat keiharde beroep en…uiteraard met de camera in de aanslag.

 

Jo en Brendan zagen wel iets in de combinatie van hun artistieke benaderingen. De zelf bevlogen Wouter De Bruycker van LINK was bereid om de twee wizzards de kans te geven de galerie om te toveren tot een nieuw en boeiend universum. In zijn inleidende speech vertelde Wouter hoe de onverdroten inzet van de beide exposanten hem tot de rand van de totale uitputting bracht…maar hij zei het uiteraard tongue in cheek, want het is wellicht een privilege om met deze creatievelingen te werken.

 

We Only Look Like Fools, geachte lezer, is niets minder dan een openbaring. De foto’s van Clauwaert vertolken de liefde voor Oostende en het eeuwige verlangen naar het water op een niet na te volgen wijze. We zijn via TAZ toch een béétje vertrouwd met de Koningin der badsteden en herkennen in de prenten dan ook de fascinatie die ze oproepen…Als u de nog altijd relevant prent van Henri Storck kent? Jo’s plastische werk verraadt voortdurend zijn andere liefde…Die voor de muziek. Aan u om de artiesten te herkennen die zich aandienen tussen de kleurrijke, Midden-Amerikaans aandoende motieven van het grillige, maar doordachte werk in papier maché, van cameeën tot fantastische dieren.

 

De verrassing is het werk van Brendan: de man steekt boordevol fantasie steekt, maar da’s oud nieuws. Dat hij dit weet om te zetten in prachtige werken, die maar langzaam al hun vele geheimen prijsgeven, is verbazingwekkend. Zijn werk is per definitie ,,politiek’’ in de Griekse zin van het woord: de zorg voor de polis, de stad, het algemeen, en daarbij neemt hij geen blad voor de mond. De reeks werken over de Grote Leugen van de Irakoorlog is grappig. De enige ,,massavernietigingswapens’’ in de oorlog, waren precies de leugens van de westerse leiders. Gelukkig is Brendan daar met zijn altijd doel treffende Slimme Kunstwerken. Ik zou Rumsfeld niet willen zijn, kijkend naar het kader met één van zijn ,,gevleugelde’’ uitspraken!!! Dat zijn werk ook zeer uit- en afgewerkt is, vol ideeën zit wat betreft de uitvoeringsmodaliteiten, wijkt voor de indringende boodschap: ,,L’art c’est dissimuler l’art’’, nietwaar?

 

Iets of wat cultuurmens moet dit ver reikende en verrijkende dubbeluniversum beleefd hebben…

 

De tentoonstelling loopt nog tot even na de feesten, meerbepaald tot 3 augustus!

 

Antoine ‘not only LOOKS like a fool’ Légat (20 07 08)

 

P.S. O ja, op de sage van het vernis kregen we ook een concert voorgeschoteld, waarop Brendan (*) de steun genoot van Bruno Deneckere en Kathleen Vandenhoudt. Zij namen daarvoor laconiek de in zilver geschilderde gitaren van de muur die verwerkt waren in een collage! Functional Art! We kunnen het weer niet laten hier toch iets over te zeggen… Bruno speelde o.a. Nashville en een handvol folk klassiekers als Ramblin’ On My Mind, Brendan bracht Jim Reeves’ wereldhit uit 1960, dat schitterende He’ll Have To Go en sloot af met een wel zeer alternatieve versie van Feel Like Going Home (Charlie Rich; maar we kennen het natuurlijk allemaal van de Notting Hillbillies! En van de Walkabouts) Daartussenin bracht Kathleen drie bloedstollend mooie verstilde ballads My Gracious (Why Don’t You Stay?), Out Of The Rain (bekend van Etta James, maar ’t is alsof het voor KVDH geschreven werd!) en How I’d Love To See You. Het deed weer eens grote goesting krijgen naar de cd die er zit aan te komen, maar waar Kathleen verstandig alle tijd voor neemt. Het materiaal dat ze nu al heeft doet watertanden…

 

(*) De eerste indruk, gelukkig lange niet alleen van ons, dat BC niet zo vaak meer met muziek bezig is, blijkt totaal FOUT te zijn: Brendan heeft nog maar net een intensieve toer achter de rug met ouwe Notting Hillbilly Steve Phillips in Spanje. Bij deze!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s