La Panika & ,,Afan Toufan”: Balkan van ‘bij ons’!

 

LA PANIKA / Afan Toufan / Compagnie du Tire-Laine (www.tire-laine.com)

 

Net zoals je voor reggae muziek niet meer naar Kingston Town hoeft, zo moet je al lang niet meer naar de Balkan gaan om raszuivere, kwaliteitsvolle gypsy Balkan muziek te horen, die niet aflatende pletwals van levenslustige en opzwepende ritmes, waarbij woeste blazers en dolgedraaide accordeons, rebels slagwerk en roestige stemmen de hoofdtoon voeren, met daartussenin op geregelde tijdstippen druipnat melancholische, als het ware melancoholische melodieën vol heimwee naar… Die muziek wordt nu ook ,,bij ons’’ beoefend, ondanks het feit dat muziek hoort bij een bepaald volk, cultuur, natuur, klimaat en dat de muziek ter plekke meestal een heel leger beoefenaars kent: daar is het niet moeilijk om stijlvaste en bedreven bands te vinden. Toch is het mogelijk even grote kwaliteit te vinden daarbuiten, in de diaspora: goede muzikanten vinden elkaar altijd en het vraagt meer inzet, meer enthousiasme en een grotere koppigheid om, ondanks de afstand, je lievelingsmuziek te beoefenen. Toch?

 

Zo moet de genese gezien worden van La Panika, een tzigano brass band van zo’n acht à tien muzikanten (naargelang de omstandigheden van optreden), één van de vijftien formaties van de Compagnie du Tire-Laine. Het bekende Swing Gadjé hoort daarbij. Die organisatie uit de streek rond Rijsel (Lille) bundelt en promoot zigeuner, klezmer, yiddishe en arabo-andalousische muziek en andere aan swing gypsy verwante muziekvormen, een nieuwe zona bastarda als het ware. Ook…vertellers en acteurs maken deel uit van de Compagnie du Tire-Laine. Het is vanzelfsprekend een ideale voedingsbodem voor nieuwe projecten, zoals La Panika.

 

Saxofonist Benito Blancquaert ontmoet in ’96 Arnaud (Nono) Van Lancker, stichter van de Compagnie. De liefde voor Bulgarije had Benito opgeraapt bij de grote klarinettist Ivo Papasov. De samenwerking met Papasov was instrumentaal in het ontstaan van La Panika. Via allerlei projecten, te veel om op te sommen, komen ze uit bij trompettist Jean-Pierre Lietar. Accordeonist en busker Pesho Elmazov, een Bulgaarse Rom, pikken ze op van de Gentse straten in ’01. Artistieke liefde op het eerste zicht, zo noemen ze het zelf, en blijkbaar ook het begin van een hechte vriendschap.

 

De muzikanten die er daarna bij komen moeten aan de hoge kwaliteitsnormen beantwoorden en die hebben bijna onvermijdelijk in andere gelijkaardige formaties gezeten. Ze brengen zo bergen kunde en ervaring mee. Zo ontstaat een landelijke gypsy Balkan formatie die haar mosterd ook zoekt bij de muziek van de Rom rond de Zwarte Zee. De twee laatst aangetrokken muzikanten uit Shumen, Bulgarije, Apaz Demir Sevgilim (klarinet) en Mitko Chakarov (trompet) versterken nog het Rom karakter van La Panika. Men mag dus met recht en reden spreken van een Bulgaro-Franco-Belgische band! Daar gaan weer een paar vooroordelen…

 

Afan Toufan heet hun 73 minuten durende eerste cd, opgenomen met een reeks boeiende gastmuzikanten, en die is ronduit overweldigend, moet beslist niet onderdoen voor wat toporkesten als dat van Goran Bregovic, Fanfare Ciocarla of Boban i Marko Markovic Orkestar voor het voetlicht brengen. Het opent vol schwung met Ando Shumen en Roumanski Cocek, traditionals, zoals acht van de dertien composities (plus mystery track)…en zoals dat hoort stoomt en dampt de cd tot het einde door als een goeie ouwe stoomlocomotief. Er staan ook een tweetal composities op van de populaire Bulgaarse violist en oom van Apaz, Hassan Tchinchiri. Nostalgie d’amour is een over gans de Balkan, tot in Hellas bekende melodie op naam van Naad Veliov, waar Lietar een tekst bij schreef. Het begin van dat nummer is merkwaardig doordat de blaasinstrumenten klinken als…didgeridoo’s.

 

Er vallen nog merkwaardigheden te ontdekken op Afan Toufan. Op Nihavent Oriental bespeelt trombonist/saxofonist Cédric Gilmant de ophicleïde, vervangen door de tuba rond 1890: de moeite om de klank te vergelijken. Al even bijzonder is de story rond de titel Afan Toufan: Jean-Pierre legt in een sappige verhaaltje uit hoe de cd aan zijn naam kwam. Hoe je temidden de verachting van degenen die je als een outcast zien, een onverwachte bondgenoot kan vinden, een band die vermoedelijk ook enkele romantische trekjes mag hebben!

 

Afan Toufan wordt door La Panika gezien als een ode aan de rijke Roma cultuur, die, zoals eenieder hoort te weten, tot vandaag de dag de schatbewaarders zijn van datgene wat zij van de volkeren waar ze verbleven geleerd hebben. Want die muziek waren die volkeren al lang vergeten. Op een ogenblik dat deze vorm van overdracht in zijn eigenbestaan bedreigd wordt, komt die muziek via bands als La Panika weer bij ons en zo is de cirkel rond…

 

(Antoine Légat; 12 04 08)

 

P.S. Play it loud!

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Een reactie op La Panika & ,,Afan Toufan”: Balkan van ‘bij ons’!

  1. Unknown zegt:

    Wow Gold Wow EU Gold Wow US Gold WOW GOLD World Of Warcraft Gold World Of Warcraft Eve isk Eve online isk Guild Wars Gold Guild Wars Money GW GOLD Maplestory Runescape gold RF Online RF Online Dalant Tales of pirates wow gold Runescape RF online blog MMo blog Internet game guide wow gold Dofus EVE Online EverQuest II Final Fantasy XI Gaia Online Guild Wars Lineage II (US) MapleStory (US) RF online Scions Of Fate SilkRoad Star Wars Galaxies Tales Of Pirates The Lord Of The Rings Online (EU) The Lord Of The Rings Online (US) World of Warcraft (EU) World of Warcraft (US) Game forums Gaming 2Moons Age of Conan Anarchy Online ArchLord Cabal City of Hero City of Villains Dofus Dungeons&Dragons Online Eve Online EverQuest EverQuest II Final Fantasy XI Gaia online Guild Wars Knight online Lineage II Lord of the Rings Online Maple Story RF Online Runescape Scions of Fate shaiya Star Wars Galaxies World of Warcraft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s