We onthouden vooral dat bleek hoe geliefd Coyne was, ook in zijn adoptiestad, de man die zo graag en zo hard tegen schenen schopte.

 

The Party Dress van Kevin COYNE: ,,Why we don’t value him more I don’t know. Because he’s a lost national treasure.’’ (Nick KERSHAW)

 

,,After the old artist was reborn he found himself on Streatham High Road.’’ Beginzin van Angel, hoofdstuk/column/essay uit The Party Dress, de eerste uitstap van Kevin Coyne in de literaire wereld. We schrijven 1990. De man uit Derby woonde toen al in Nürnberg (Nuremberg), ooit het decor van een proces over feiten waar de wereld beter van gespaard was gebleven, maar anderzijds ook wereldhoofdstad van het speelgoed. Kevin vond er zichzelf terug na de serieuze dip halfweg de jaren tachtig. Hij vond in de Beierse stad het geluk en een artistieke tweede adem, al even boeiend als het eerste luik. Het eindigde veel te vroeg die decemberdag in 2004.

 

Een zin als de bovenstaande bevat alles wat hem in zijn observaties en de verwoording ervan zo sterk maakte: hij hangt die vast aan personages die niet gestoord door grote zelfkennis een zielig en pathetisch leventje leiden. Hun enigszins atypisch gedrag en de wrange humor zit ‘m niet zelden in het contrast tussen hun ambities (eerste deel van de zin) en de realiteit (tweede deel) In elk geval ontlokte deze zin bij ons een bulderlach. Och, wees gerust, af en toe herkennen we ons ook wel in het redeloze streven, de al te misplaatste ambities, de eerlijke schaamte voor wat ons in ons hemd zet, soms onverdiend, zoals in het openende The Party Dress: mijn kop eraf als niet iedereen zo’n genante situatie heeft meegemaakt in zijn of haar jeugd! Coyne bereikt ook dat zelfs de zogenaamde normaliteit en alledaagsheid volkomen kierewiet lijkt, of is.

 

In elk geval bleek de zogenaamde rockzanger ook een literaire mens: hij werd ervoor in de UK erkend. Eindelijk! The Party Dress werd een bestseller. Wat hij in de muziek nauwelijks kon bereiken, realiseerde hij met zijn aan die rockteksten verwante schrijverij…en met zijn al even eigenzinnige en volstrekt unieke grafische kunsten. Een bezoekje aan www.kevincoyne.de is verhelderend.

 

Persoonlijk heb ik vele herinneringen aan Kevin. Hij was mijn allereerste ,,professionele interviewee’’, diezelfde namiddag gevolgd door toetsenman en levende legende Zoot Money, tevoren nog lid van de geweldige Kevin Coyne Band (waar ook Andy Summers lid van was), een van Kevins twee superbands. Het duo gaf een concert in een oude cinemazaal in Tielt. Ik heb nog immer het afschuwelijke helgele blad waarop ik de dertien-in-een-dozijn vragen had getypt. Professioneel! Gelukkig leidde Kevin het gesprek zelf in goede banen. Ik heb hem in de jaren die volgden zeer nauw gevolgd. Ik was er op soundchecks en concerten, ik kocht al zijn elpees (en dat zijn er een pak!) Allemaal goeie tot uitstekende platen, en zo goed als allemaal schromelijk ondergewaardeerd en ,,commercieel geflopt’’. En toen hij ,,verdween’’, verdween ook een stuk van mijn hart.

 

In 1991 stond hij er plots weer, voor een optreden in een tent in Aalter, of all places. Hij bleek nog steeds zijn oude zelf. De dag na het optreden zochten we hem ’s morgens op in Hotel Memling, waar hij de nacht had doorgebracht. We gingen bijpraten, maar hij bleek vooral interesse te hebben voor mijn dochter Linde, die toen klarinet begon te spelen. Hij vond haar een karaktervolle meid. Jaren later nog vroeg hij af en toe naar haar.

 

Zijn begrafenis was al even ongewoon als zijn leven, maar we onthouden vooral dat bleek hoe geliefd Coyne was, ook in zijn adoptiestad, de man die zo graag en zo hard tegen schenen schopte. Schenen die daarom gevraagd hebben. Of gesmeekt, gehuild, gejankt zoals in The Party Dress. Lezen maar.

 

O ja, als u zijn LP’s of cd’s te pakken kan krijgen (via de site bij voorbeeld), niet laten: we adviseren graag. Zelf zijn we benieuwd naar de cd van zoon Robert Coyne, trouw begeleider van Kevin in zijn laatste jaren, Death Is Not My Destiny: zie www.myspace.com/robcoyne ! (28 03 08)

 

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op We onthouden vooral dat bleek hoe geliefd Coyne was, ook in zijn adoptiestad, de man die zo graag en zo hard tegen schenen schopte.

  1. Unknown zegt:

    Wow Gold Wow EU Gold Wow US Gold WOW GOLD World Of Warcraft Gold World Of Warcraft Eve isk Eve online isk Guild Wars Gold Guild Wars Money GW GOLD Maplestory Runescape gold RF Online RF Online Dalant Tales of pirates wow gold Runescape RF online blog MMo blog Internet game guide wow gold Dofus EVE Online EverQuest II Final Fantasy XI Gaia Online Guild Wars Lineage II (US) MapleStory (US) RF online Scions Of Fate SilkRoad Star Wars Galaxies Tales Of Pirates The Lord Of The Rings Online (EU) The Lord Of The Rings Online (US) World of Warcraft (EU) World of Warcraft (US) Game forums Gaming 2Moons Age of Conan Anarchy Online ArchLord Cabal City of Hero City of Villains Dofus Dungeons&Dragons Online Eve Online EverQuest EverQuest II Final Fantasy XI Gaia online Guild Wars Knight online Lineage II Lord of the Rings Online Maple Story RF Online Runescape Scions of Fate shaiya Star Wars Galaxies World of Warcraft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s