Voor wie houdt van melodische, intelligente rock is Teitur Lassen gewoon incontournable!

 

TEITUR (LASSEN) (support: Helgi Hrafn JÓNSSON) in De Villa van de N9 te Eeklo op zaterdag 22 maart 2008. ( www.teitur.com ; www.myspace.com/teitur ;  www.myspace.com/helgijonsson)

 

De Scandinavische landen hebben ons de afgelopen jaren, behalve met uitstekende mainstream rock (Kashmir, Motorpsycho, The Hives, Emiliana Torrini, Kaizers Orchestra, Madrugada/Sivert Høyem…), vaak verwend met aan rock verwante muziek die heel eigen paden bewandelde. Of het nu gaat om de Sugarcubes/Björk, Múm en Sigur Rós uit Ijsland, Röyksopp en Hanne Hukkelberg (en eigenlijk ook Ane Brun en Thomas Dybdahl) uit Noorwegen, 22-Pistepirkko en Kimmo Pohjonen uit Finland, Under Byen en Efterklang uit Denemarken, Hedningarna en Kristofer Åström (dan zonder zijn band Fireside) uit Zweden, het zijn allemaal artiesten bij wie het eindresultaat nu eenmaal anders is dan bij alle anderen. Daar zullen de geografie en het klimaat van deze (ei)landen wel voor iets tussenzitten.

 

Maar tot 2003 hadden niet veel mensen iets gehoord van rockmuziek uit de Faroer (Faroe, Färöer, Føroyar, Faerøerne) eilanden ergens halfweg tussen Schotland en Ijsland. Toen was er plots Poetry & Aeroplanes van Teitur Lassen, gewoon Teitur voor de vrienden, een cd opgenomen in LA en Spanje in handen van topproducer Rupert Hine, bij major Universal. Teitur was afkomstig is die eilanden met al tezamen 48.000 zielen (de schapen zijn er met 70.000 in de meerderheid…Op het wapenschild staat een ram!) en met een eigen Germaanse taal. Amper 17 verhuisde hij naar Kopenhagen, want de Faroer eilanden zijn zoals Groenland een ,,gelijkberechtigde natie’’ binnen het Koninkrijk Denemarken en er valt voor een muzikant weinig toekomst te rapen.

 

Teitur werd al snel een huishoudnaam op basis van die fraaie cd, maar problemen met de promotie voerden Teitur ondanks vele concerten terug naar af. Opvolger Stay Under The Stars werd bij een kleine firma uitgebracht, maar verkocht zo goed in Denemarken dat de cd nog werd uitgebracht in een aantal landen. In 2006 trad Teitur op in de AB en in 2007 was er de cd Káta Horniә in het Faroers, de taal van de Färinger, zoals de inwoners heten. Intussen woont en werkt Teitur in Londen. Een nieuwe Engelse cd The Singer is deze maand uit. Die werd ingeblikt op het merkwaardige Zweedse eiland Gotland, waar Ingmar Bergman woonde en filmde. Een  paar dagen voor dit concert stond Teitur dan een tweede maal in de AB, met een al even ongewone support…

 

Ijslander Helgi (Hrafn) Jónsson kennen we als trombonist van Sigur Rós maar speelde nog bij andere formaties als Beefolk uit Oostenrijk (waar hij 8 jaar woonde), bracht in 2005 de cd Gloandi uit, en had op dit concert de prima 6-song EP Aska mee (een limited edition met drie verschillende hoesjes) Hij zingt en speelt ook in Teiturs band (en niet alleen trombone) Voor dit voorprogramma speelde Jónsson op gitaar en twee keer, o.a. voor Sollicitude, op piano. Zijn liedjes zijn geduldig van opbouw en behandelen onderwerpen die duidelijk uit Helgi’s leven geplukt zijn. Op cd zijn de songs iets meer aangekleed en klinken ze voller. Solo, in deze uitgepuurde vorm, hebben ze een desolaat karakter, maar ze verliezen noch hun charme, noch hun sterkte. Helgi houdt van (heel) hoge uithalen, soms aangehouden, waartoe zijn hoge stem en falset zich lenen. Hij klinkt soms als Jon Bor Birgisson (alias Jonsi van Sigur Rós), Jeff Buckley of, zoals in Dry Run, als Ben Christophers.

 

Jónsson stelde zich heel bescheiden op, excuseerde zich bijna voor zijn optreden. ,,I play so sad songs tonight…’’ Zijn repertoire is duidelijk nog work in progress:,,This song doesn’t have a name yet…’’ Maar we waren onder de indruk van bij voorbeeld Make Me Fall (hier op gitaar gespeeld) of Digging Up A Tree. We zouden hem graag met band zien concerteren: dat is ongetwijfeld een belevenis.

 

Meteen daarop zou hij ons ook behagen als sideman van Teitur (trombone, xylofoon) Overigens een zeer internationaal gezelschap in het zog van de Färinger (=inwoner van de Faroer), met een (elektrische/staande) bassist uit de Faroer (Mikael Blak), een al even inventieve drummer uit Atlanta, Georgia (Derek Murphy), Unnur Jónsdóttir, de zus van Helgi (klarinet, cello, xylofoon…) en Anna Emilson uit Gotland (sax, laptop/piano) Teitur zelf houdt het op akoestische gitaren waaronder een prachtexemplaar uit 1951. Als je weet dat iedereen te zijner tijd backings zingt en vaak in harmonie, en dat bijzondere belangstelling is uitgegaan naar de arrangementen (klankkleuren en ritmiek) beseft dat deze zogenaamde ,,popmuziek’’ voortdurend anders klinkt, met die fraaie en behaaglijke stem van Teitur daar bovenop.

 

Het begint al met opener Your Great Book, uit de nieuwe The Singer, met de drie blaasinstrumenten en het halve parlando waarmee Teitur de kinderlijke maar allerminst kinderachtige tekst brengt: al wat je niet verwacht, eigenlijk. Als meteen na de met handgeklap opgevrolijkte funky tweede song, het fraai ingeleide We All Drink The Same Water vierstemmig uitwaaiert, weet je dat het snor zit met dit zestal. En het blijft even warm en hartelijk, ontwapenend zelfs, uplifting, esthetisch verantwoord en toch onverwacht en avontuurlijk. Teitur doet soms denken aan Spinvis, diezelfde poëtische eigenzinnigheid, maar met een soepeler stem. Don’t Let Me Fall In Love With You en The Girl Don’t Know (,,C&W meets Victorian style’’, zo beschrijf hij dit lied) bleken slechts opwarmers voor nog straffer spul.

 

I Run The Carousel, met enkel drums, bas en cello wisselde voortdurend af tussen zachte passages en zinderende uitbarstingen, een hoogtepunt als je bedenkt dat er in die song ook gewoon…gefloten werd: op de een of andere manier vloeit dat allemaal ineen. Lange intro voor het volgende hoogtepunt: het verhaal van zijn laatste ontmoeting met Chris Whitley (,,Mijn grootste muzikale held’’) Chris was toen al ziek: ,,Your mouth was aching. You said it would be alright’’. Het snijdt door merg en been. Teitur keek wel op toen hem werd toegeroepen dat Whitley twee maal op hetzelfde podium had gestaan. Na het concert kregen we de kans te vertellen wat de band was tussen Chris Whitley en België, Gent meerbepaald. Hij bleek dochter Trixie al wel te kennen en was blij te vernemen dat ze het unieke talent van haar vader had geërfd, al komt dat voorlopig nog niet helemaal tot uiting.

 

Iets vrolijker dan met het nieuwe Catherine The Waitress met zijn vijf stemmen (!), xylofonen en gedempte blazers in de break. Na Start The Wasting My Time stootte Teitur tegen een spot boven zijn hoofd in de lage N9 waar hij prompt de verklaring voor had: ,,We’re used to play in stadiums.’’ Met zulke spontane en goedlachse reacties had hij voortdurend iedereen op zijn hand. Teitur even solo aan de gitaar voor de opener van Stay Under The Stars, Don’t Want You To Wake Up. Request Time met het prachtige Josephine, een walsje dat hij al heel jong schreef voor een liefje. Hij vervolgt met Full Moon Song, een song annex ritueel dat alléén met volle maan mag gebracht worden. ,,Mensen veranderen bij volle maan…’’ Omdat niemand reageert: ,,…De meeste culturen weten dat!’’ Hilariteit.

 

Weer een verzoekje: Louis Louis en meteen ook hét moment van de avond. Een zacht wiegende deun met een heerlijke baslijn en een zeer gevoelige maar sterke tekst die piekt in ,,Every living being is a dancer’’ (*) Op het einde heb je door wie die Louis eigenlijk is, niemand minder dan Louis Armstrong. Zoals we vermoedden had Teitur het over de ,,grote’’ Armstrong van de periode van de Hot Five en de Hot Seven, waarmee Satchmo single handed de muziek van de twintigste eeuw richting gaf. Het publiek, hooguit een man of vijfentwintig (minder dan de helft dan voor de eveneens briljante Afro-American stringband Carolina Chocolate Drops de avond ervoor), is duidelijk aangedaan door deze wondere ode.

 

De band sluit af met  (Do You Want To Be My) One And Only (Love) met de blazers als koor. Eveneens op vraag brengen Mikael Blak en Teitur als bis en op akoestische gitaren een song in het Faroers, wat al even ontroerend uitpakt. Teitur had zijn publiek dan al bedankt met een solo en a capella versie van The Singer, song die precies omschrijft wat een zanger anno nu voorstelt…en tegelijk bol staat van de ironie: ,,I sing about my loneliness and people thank me for it’’. Je hebt zo van die concerten die zouden mogen blijven duren. Dit was er zo één. Overigens blijkt de man aan de hand van de cd’s en van de stukken op YouTube nog heel veel moois in de pijplijn te hebben. Dat er zo weinig mensen op het appel verschenen zal zijn redenen hebben, maar een volgende keer zou dat onbegrijpelijk moeten zijn. Als Teitur een gaatje vindt in zijn kalender, wel te verstaan, want zijn live reputatie is klaarblijkelijk overal doorgedrongen. Voor wie houdt van melodische, intelligente rock is Teitur Lassen gewoon incontournable!

 

 

Antoine Légat (25 03 08)

 

(*) De clip op YouTube is een must: het beeld gaat met handige verbindingen van de ene persoon naar de anderen, mensen van allerlei leeftijd en achtergrond, die allen op de een of andere wijze ,,dansen’’, terwijl de tekst Louis Armstrong smeekt terug te keren in onze wereld zonder richting (,,They Shot all the poets / The world is not like you know it / There’s no one with the right agenda…’’) en muziek te maken, want ,,you play it without melancholy’’, inderdaad een grote eigenschap van zijn muziek…en dat in een song die druipt van de weemoed! Bij het laatste koppel flitst het beeld heel even op de hoes van Louis Armstrong plays W.C. Handy. Dat het hoognodig is: ,,Louis Louis every living being is a dancer’’! Zelden zo’n clever ineengestoken clip gezien, zelden zo’n fraaie ode gehoord aan een Reus in de muziek. Verschillende keren na elkaar bekijken, want telkens vallen nieuwe details op die het geheel bijkleuren: een harde die hier onbewogen bij blijft!

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Voor wie houdt van melodische, intelligente rock is Teitur Lassen gewoon incontournable!

  1. Unknown zegt:

    Wow Gold Wow EU Gold Wow US Gold WOW GOLD World Of Warcraft Gold World Of Warcraft Eve isk Eve online isk Guild Wars Gold Guild Wars Money GW GOLD Maplestory Runescape gold RF Online RF Online Dalant Tales of pirates wow gold Runescape RF online blog MMo blog Internet game guide wow gold Dofus EVE Online EverQuest II Final Fantasy XI Gaia Online Guild Wars Lineage II (US) MapleStory (US) RF online Scions Of Fate SilkRoad Star Wars Galaxies Tales Of Pirates The Lord Of The Rings Online (EU) The Lord Of The Rings Online (US) World of Warcraft (EU) World of Warcraft (US) Game forums Gaming 2Moons Age of Conan Anarchy Online ArchLord Cabal City of Hero City of Villains Dofus Dungeons&Dragons Online Eve Online EverQuest EverQuest II Final Fantasy XI Gaia online Guild Wars Knight online Lineage II Lord of the Rings Online Maple Story RF Online Runescape Scions of Fate shaiya Star Wars Galaxies World of Warcraft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s