Whip en Sleepingdog zalige muziek voor wakkere dromers!

 

WHIP (Jason MERRITT) privé concert Gent op donderdag 7 februari + concert in De Villa van de N9 te Eeklo (support: SLEEPINGDOG) op vrijdag 8 februari 2008. (www.timesbold.net ; www.myspace.com/whiptimesbold ; www.gerpotze.com/timesbold = ongelooflijk precies uitgewerkte site met alle releases van de bands en aanverwanten! –  www.sleepingdog.be )

 

Twee van de sterkste concerten die we in de laatste jaren van Amerikaanse alternatieve bands zagen staan op rekening van Timesbold. Dat losvaste gezelschap (zie de storyline op hun site) met de zingende zaag en het…gejodel wist ons twee maal in Brugge te betoveren met hun fluwelen, maar emotioneel diep gravende muziek rurale americana, waarvoor de stem van Jason Merritt de ideale katalysator bleek. Begin mei 2007 zagen we dan één van de belangrijkste afsplitsingen of nevenprojecten van de moedergroep (als Timesbold zelf al geen ,,nevenproject’’ is…): Jason Merritt deed onder de noemer Whip het voorprogramma van Hanne Hukkelberg in de hem intussen vertrouwde Ma/Z van Muziekcentrum Cactus te Brugge.

 

In trio bracht Jason wat hij niet bij Timesbold kwijt kon, werk uit Blues For Losers, niet zo beklemmend als de songs uit Timesbold, Woe Be Gone of Eye Eye en de andere platen van de moederkloek, vonden we, maar nog altijd vér boven het gemiddelde, en zo mogelijk nog brozer en meer verstild. In afwachting van de komende Ill Seen Ill Sung van Timesbold, die het vijftal trouwens binnenkort in ons land presenteert (in de MaZ op 23 mei), kwam Jason Merritt overge-Whip-t van de States. Het zwarte hoedje heeft plaats gemaakt voor een kap, die hij zelden afdoet, Mark Everett (Eels) achterna (zie MySpace!) Op 8 februari zou hij in De Villa van de Eeklose N9 optreden, maar de avond ervoor gaf hij, ,,ergens in Gent’’ een privé concert voor een kleine dertig man. Dat was in essentie hetzelfde als in de N9, maar uiteraard zit je in een huiskamer van nog geen 20m² nog meer bij de artiest op schoot dan in de zo toch al knusse Villa, temeer omdat die eens te meer al te schaars bezocht werd.

 

Die fysieke presentie deed deze minimale en uitgepuurde, hoogst breekbare, uiterst grillige en totaal eigenzinnige muziek van hoge stem met lichte tremolo en akoestische gitaar nog meer tot zijn recht komen, maakte dat je de (uiteraard bijzonder sombere) teksten als het ware kon proeven. Triestige liedjes, zegt men dan al vlug, maar ons treft eerder het desolate, het laten we mekaar niets wijsmaken karakter. Het leven zoals het is, en dat is niét wat je op VTM te zien krijgt. Timesbold komt in dit concept nauwelijks aan bod (we hoorden Recovering van de komende cd, Bone Song uit Eye Eye…)…maar eigenlijk toch ook niet zo geweldig veel van het ,,bekende’’ werk van Whip. Uit Blues For Losers was dat enkel Wicked Wheels en, omdat we er expliciet naar vroegen, ook het pakkende, van een briljante tekst voorziene No Reply. Uit Song Song kwam het enigmatische He Killed The Angel Of Death. Uit Atheist Lovesongs To God stamt het ook al erg fraaie Perfect Dive. Uit de 5 song EP R. Mutt’s Blues kwam alleen Beast Of Each in het stuk voor.

 

Merritt is duidelijk een veelschrijver, gevolg van het torment dat het ,,dagelijkse leven’’ voor hem duidelijk is. Gelukkig voor hem, zou je zeggen, is er zijn kunst om hem drijvend te houden. Gelukkig voor ons observeert hij scherp, verwoordt hij zorgzaam en vermijdt hij het cliché. Merritt is echt, zijn muziek is dat daarom ook. Tijdens het huisconcert kregen we zelfs een song die hij voor de allereerste maal in ,,publiek’’ speelde, Just To Keep Your World Away, als dat de titel is. Andere titels besparen we u, omdat die songs misschien niet zo heten, misschien nooit op geluidsdrager terecht komen, al zou dat voor een parel als Bannish The Moon zeker mogen!

 

In De Villa deed Sleepingdog het voorprogramma. Het loopt lekker voor Chantal Acda, uit Brussel maar tegenwoordig woonachtig in Hoegaarden. Ze heeft Nederlands bloed in de aderen en dat hoor je als ze op ontwapenende wijze commentaar geeft. In 2006 was er Naked In A Clean Bed, intussen is Chantal mama geworden en maakt Polar Life de dienst uit. Sleepingdog rijgt tegenwoordig de optredens aan mekaar: zo speelden ze het voorprogramma van Iron & Wine in de AB (19/01), zo wordt er getoerd in Nederland, de UK en het geliefde Ijsland. Sleepingdog spiegelt zich o.a. aan Hanne Hukkelberg (zie boven) en de nog steeds zwaar onderschatte Adem (die we heel lang geleden zagen schitteren als support van Ben Christophers in de Lantaarn van het Brugges Concertgebouw) Dat zijn dus goeie rolmodellen, maar Sleepingdog heeft genoeg eigen gezicht om de internationale belangstelling te verrechtvaardigen.

 

Polar Life werd bovendien ingeblikt met de hulp van Adam Wiltzie, die nog werkte met Mercury Rev (en dus ook de broederband Flaming Lips) en nu in Brussel vertoeft. Adam mixte de cd, maar speelde en zong ook mee. We hoorden geen van beide platen tot hiertoe, maar we kregen heel wat fraais voorgeschoteld in de weer veel te dun bevolkte N9. Geruggensteund door het al even fijnzinnig musicerende drietal van haar band Chacda, werkte Chantal zich door heerlijks als If Only (oorspronkelijk van Sophia), de mooi uitdeinende piano ballad The Sun Sinks In The Sea of het als laatste nummer op akoestische gitaar en zonder versterking gebrachte ,,Tonight I’ll call this battle to be won’’ (ik vermoed dat het Your Eyes heet) Als bis speelde ze het brandnieuwe en nog niet gerepeteerde Dream Song. ,,Als ik fouten maak is het jullie schuld.’’ Nou, dààr hebebn we niets van gemerkt. In elk geval willen we Sleepingdog nog wel eens met een volledige set weerzien…voor we ze aan het buitenland kwijt zijn.

 

Antoine Légat (12 03 08)

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

2 reacties op Whip en Sleepingdog zalige muziek voor wakkere dromers!

  1. Unknown zegt:

    wow gold!All wow gold US Server 24.99$/1000G on sell! Cheap wow gold,wow gold,wow gold,Buy Cheapest/Safe/Fast WoW US EU wow gold Power leveling wow gold from the time you wWorld of Warcraft gold ordered!

    wow power leveling wow power leveling power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power levelingcheap wow power leveling wow power leveling buy wow power leveling wow power leveling buy power leveling wow power leveling cheap power leveling wow power leveling wow power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power leveling power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power leveling buy rolex cheap rolex wow gold wow gold wow gold wow gold -214513538142432

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s