Wind & Rook nieuw meesterwerk van Lieven Tavernier

 

Lieven TAVERNIER, ‘WIND & ROOK’, lc Music LCM 100163 ( www.lieventavernier.be )

 

Twaalf en een half jaar zagen we het concert van Lieven Tavernier in de Klakeye in Dranouter dorp, als onderdeel van het Folkfestival. Lieven was toen bekend als ‘degene die mooie liedjes had geschreven als ‘Eerste Sneeuw’ en ‘De Fanfare van Honger en Dorst’ voor Jan De Wilde’, hoewel het nog jaren zou duren voor ongeveer iedereen zou beseffen dat het niet omgekeerd was…Behalve recentelijk iemand van Radio 1, las ik zonet.

 

Lieven had toen net zijn eerste cd uitgebracht, ‘DOE HET LICHT’, met daarop een staalkaart van zijn werk, ‘Eerste Sneeuw’, ‘Molenstraat’, ‘De verdwenen Karavaan’, maar zonder ‘Fanfare…’. We mochten toen een stukje pennen voor De Standaard. De man bleek de schuchterheid in persoon, maar ten slotte vernamen we toch wat we wilden weten, en vooral, het concert had ons ervan overtuigd dat Lieven wissel op de toekomst was, een pendant van wat ons al jaren van over de oceaan bereikte, maar in een totaal eigen versie. We waren niet alleen om te spreken over een Vlaamse Bob Dylan of Randy Newman, alle verhoudingen in acht genomen.

 

Bij het herlezen van het kreng van 1995 viel het me op hoe alles wat er te zeggen valt over de nieuwe ‘WIND & ROOK’ volkomen gelijk loopt met onze commentaren toen. Dat zou de indruk kunnen geven dat Lieven stilgestaan heeft, en niets is minder waar. Want al zijn de cd’s van Lieven nooit momentopnames maar het samenbrengen van liedjes uit verschillende ‘tijdperken’, er zit evolutie in. Eerst de details.

 

Het belangrijkste detail is Lievens begeleiding. Die draait nog immer rond de vrienden van vroeger. Van toen Lieven dacht dat ze hem kwamen ineenkloppen, die stevige rockers en rakkers van de Pink Flowers, toen ze eigenlijk alleen, maar hun bewondering kwamen uiten. En of Lieven alstublieft wou meedoen met de ‘Zes van Gent’? Nils De Caster en Bruno Deneckere heetten die fans en bewonderaars, en al snel zijn begeleiders. En dat zijn ze tot op heden gebleven.

 

Nils De Caster is niet alleen een meester op ‘alles’ wat snaren heeft (violist, gitaren, lap steel, pedal steel, mandocello…) maar heeft intussen ook als producer zijn sporen verdiend. Bruno speelt akoestische gitaar, maar, zoals iedereen weet die hem een beetje kent, hij brengt ook allerlei dingen aan die niet in rankings of bollensystemen kunnen omgezet worden, zoals een indrukwekkende muzikale background, een karaktervolle en gedegen inbreng, vocaal en op gitaar, en niet te vergeten bergen humor, gekoppeld aan een aanstekelijke bescheidenheid. Die twee slepen in hun kielzog veel Gentse kwaliteit mee: Yves Meersschaert op piano en orgel en de tuba van Frank Vantroyen, de jongste worp van het nest, een klassiek geschoold muzikant met zin voor experiment (staande bassist Mario Vermandel was niet beschikbaar voor de opnames) Nieuw is het verfrissend stemgeluid van de jonge Sarah D’hondt, zo fraai contrasterend met Lieven. Efficiëntie troef. Een dream team eigenlijk.

 

Maar het belangrijkste is dat Lieven geen verzameling liedjes uitbrengt zoals met ‘Doe het licht’, maar een afgerond album. Met ‘ILJA’ kon dat nog niet, omwille van de ontstaansgeschiedenis van het album, wat niet wegneemt dat een paar van zijn allermooiste songs hierop staan (‘De Klokken van Sint-Baafs’ bij voorbeeld) Maar met ‘NIET VOORBIJ’ zette Lieven die éne stap verder: de schitterende hoes, misschien de mooiste ooit voor een Vlaamse plaat, geeft dat al aan. ‘Niet voorbij’ klinkt als een geheel, iets wat bij voorbeeld een…Randy Newman nooit echt is gelukt (hij heeft het geprobeerd met ‘GOOD OLD BOYS’ maar dat werd een ‘mislukking’, zij het een glorieuze!)

 

‘Wind & Rook’ zit in dezelfde lijn. Weer heeft hij uit ouder materiaal geput: ‘De Cuba’ zingt hij al langer, maar op deze cd versmelt deze jeugdherinnering met de rest. Want ‘Wind & Rook’ luistert als één nummer, al is er geen sprake van een ,,concept’’. Die eenheid heeft niet alleen met de klank te maken, maar vooral met Lievens schriftuur die hij intussen tot de perfectie heeft gevoerd. Hij houdt van dezelfde of gelijkende woorden, die allemaal liggen in het de sfeer van het noorden, het herfstige, het winterse, het koude en donkere, november en december, nachtelijk klokgelui, maar het verengt de woordkeuze en de beeldenrijkdom verder niet. Vooral, het belet hem niet een warm universum te schilderen. ‘Schilderen’ gebruiken we niet toevallig.

 

Het valt op hoe Lieven tegelijk haarscherp beschrijft en een song thematisch omlijnt, en toch telkens weer iets ongrijpbaar, iets mysterieus in zijn teksten steekt. Beter gezegd, zijn songs oscilleren tussen beide: ‘De Cuba’ is een concreet verhaal dat aan het dromen zet, terwijl ‘Boy’ een droom is die aan het denken zet (met de meesterlijke oneliner ‘…pas als je valt weet je waar je staat’!) Het schitterende ‘Emma Haese’ houdt fijntjes het evenwicht tussen beide op zo’n manier dat het laatste vers ‘Wie o wie was Emma Haese’ voor elke luisteraar een ander antwoord zal geven, maar met één constante: ‘Ik heb (een) Emma Haese gekend’. Het antwoord dat Lieven zelf (misschien!) heeft, speelt dan geen rol meer: hij heeft ons dan al lang aan het dromen gezet.

 

Dat alles opgeteld doet Lieven Tavernier eerder denken aan de Italiaanse ex-spoorwegbediende Gianmaria Testa (eind februari in ons land en niet te missen!!!) of Gert Vlok Nel, met zijn descriptie van Beaufort-Wes als symbool van een verdwijnend Zuid-Afrika. Ook Lieven is een meester in de sfeerschepping met als hoogtepunt ‘Laatste Trein naar M.’, ongetwijfeld één van de sterkste statements ooit toevertrouwd aan een Nederlandstalig lied…hoewel geen echt lied is, maar een gedicht. Lieven wordt weer de kleine jongen die met zijn koffertje klaar staat om de trein te nemen naar het internaat in Michelbeke. Een haast surrealistische schildering (niet zonder raakpunten met het werk van Paul Delvaux) brengt die vergane jeugd weer tot leven, waarbij een aantal elementen niet ‘kloppen’, maar zo gaat dan nu eenmaal in dromen. Het verhaal inspireerde duidelijk de muzikanten want de uitbeelding van de vertrekkende trein is indrukwekkend.

 

‘Wind & Rook’ is een plaat die blijft plakken. Of ze dat blijft doen, zoals ‘Niet voorbij’ zovele jaren later, valt niet te voorspellen. Maar Lieven Tavernier is op zijn eigen, stille manier bezig een oeuvre uit te bouwen dat in het Nederlandstalige muzieklandschap een aparte plaats inneemt. Het wintert er vaak, het is er somtijds duister, vochtig en koud, maar binnen brandt de haard. Je bent er welkom en je kan er de last van het leven even van je afleggen. Méér mag een mens toch niet verwachten. Want ‘Er is geen antwoord, alleen de vraag: zie je me graag?’ (‘Alleen de Vraag’)

 

Antoine Légat (27 01 08)

PS Al is Lieven een stille, bescheiden persoon en een gesloten boek toch komt hij strijdvaardig uit de hoek als dat nodig blijkt. En of het nodig is, wat betreft de notoire, of is het infame ‘restyling’ van Radio 1! Lees daarvoor zijn briljant geschreven brief, verschenen in De Standaard van 19 januari en ook te vinden op www.lieventavernier.be !

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wind & Rook nieuw meesterwerk van Lieven Tavernier

  1. Unknown zegt:

    Wow Gold Wow EU Gold Wow US Gold WOW GOLD World Of Warcraft Gold World Of Warcraft Eve isk Eve online isk Guild Wars Gold Guild Wars Money GW GOLD Maplestory Runescape gold RF Online RF Online Dalant Tales of pirates wow gold Runescape RF online blog MMo blog Internet game guide wow gold Dofus EVE Online EverQuest II Final Fantasy XI Gaia Online Guild Wars Lineage II (US) MapleStory (US) RF online Scions Of Fate SilkRoad Star Wars Galaxies Tales Of Pirates The Lord Of The Rings Online (EU) The Lord Of The Rings Online (US) World of Warcraft (EU) World of Warcraft (US) Game forums Gaming 2Moons Age of Conan Anarchy Online ArchLord Cabal City of Hero City of Villains Dofus Dungeons&Dragons Online Eve Online EverQuest EverQuest II Final Fantasy XI Gaia online Guild Wars Knight online Lineage II Lord of the Rings Online Maple Story RF Online Runescape Scions of Fate shaiya Star Wars Galaxies World of Warcraft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s