Lieven Tavernier: ,,Wind & Rook” van de klasse van Gianmaria Testa of Gert Vlok Nel!

 

Lieven TAVERNIER, cd-voorstelling Wind & Rook in De Vieze Gasten te Gent op donderdag 6 december 2007. ( www.lieventavernier.be )

 

Op Sinterklaas gingen we bij De Vieze Gasten kijken naar de presentatie van Wind & Rook, iets minder geweldig dan Vonken & Vuur, denken we dan, want van de hand van Lieven Tavernier. Wind & Rook is zijn vierde cd en werd gemaakt met de oude vertrouwde ploeg Gentse topmuzikanten die tevens goede vrienden zijn. Zij waren er al bij, bij die eerste Doe het Licht, intussen toch al zo’n dozijn jaren geleden (1995) Omstandigheden dwongen Lieven om lang te zwijgen, maar zijn pen stond niet stil. Ten slotte kwamen Ilja en Niet Voorbij er, bevestiging van het schrijverstalent dat zich al geopenbaard had in de versies die Jan De Wilde op Hé Hé (1991) maakte van Lievens songs (De Fanfare van Honger en Dorst, Eerste Sneeuw, De verdwenen Karavaan) Vooral die laatste cd Niet Voorbij liet een Tavernier horen die van losse observaties ook één schitterend geheel kon maken en is daarom één van die zeldzame Nederlandstalige cd’s die je nooit meer loslaten. En het was dan ook met meer dan gewone interesse dat we uitkeken naar de opvolger.

De opnames gingen door in La Maison Bleue in Deurle van 1 tot 3 augustus. Nils De Caster nam de productie waar en speelde zoals altijd een vloot snaarinstrumenten. Bruno Deneckere speelde gitaar en banjo, Yves Meersschaert kon weer van die toetsen niet afblijven. Diezelfde trouwe ploeg als op Doe het Licht dus. Het soort muzikanten dat zelf veel te vertellen heeft maar weet wanneer ze moeten zwijgen en dienen. Nieuw bloed ook met de jonge engelenstem van Sarah D’hondt en, sublieme vondst om die man in te schakelen, tubaspeler Frank Vantroyen (,,van het orkest van de opera’’) Met ouwe trouwe John Mayard aan de techniek kon het ook al niet mislopen. Die zesde december stond diezelfde ploeg op de vieze planken, aangevuld met contrabassist Mario Vermandel. Blij weerzien, want Mario heeft lang gesukkeld met fysische problemen die het bespelen van zijn uit de kluiten gewassen viool bemoeilijkten. Daar was niks meer van te merken. Maar goed ook: iedereen weet wat voor een huis van vertrouwen de man uit…Bassevelde (echt!) is. Frank Vantroyen had naast die glimmende tuba ook nog de merkwaardige chimbasso meegebracht, een contrabastrombone met ventielen en, omdat het anders te geweldig zou klinken, een velvet daarop. Dit onroerend goed stal de show in slechts één nummer, maar dat zat er wel boenk op.

Lieven bracht de hele Wind & Rook in chronologische volgorde, op Boy na dat een stuk naar voor was geschoven. Als bis speelde hij eerst het titelnummer uit de vorige Niet Voorbij om af te sluiten met Eerste Sneeuw, niet onverwacht onthaald op een verrukt ,,Oh ja!’’ Het hele optreden lang haalde Lieven subtiel en soms iets minder subtiel uit naar Radio 1, die ook hem verwees naar de nachtelijke uurtjes, net als zoveel andere landelijke platenmakers.

Tot zover de materiële gegevens. De rest laat zich niet in woorden vatten. We hebben gebiologeerd geluisterd naar de schone woorden waarmee Tavernier eens te meer zijn ziel bloot lei. Een aantal van die woorden keren terug: sneeuw, regen, wind, november, december, het noorden, kou, donkere dagen…De songs gaan dan ook over vereenzaming, tristesse, verlangen, laatste treinen, vervlogen en alleen daarom betere tijden, vergane jeugd met precieze herinneringen aan verdwenen dingen en mensen, herinneringen ook aan vriendinnen die alle een mooie naam dragen, zoals Emma Haese en Cathy, maar alle songs verwijzen in essentie naar onuitwisbare krassen op de ziel, het gevolg van al te bewust en kwetsbaar leven in deze wereld (,,Alles van waarde is weerloos’’, Lucebert) Soms zijn de overpeinzingen heel concreet als in De Cuba (een lied dat we al langer kennen en dat ons telkens weer aan onze eigen jeugd refereert, zelfs al is de herinnering gans anders!), soms echter is het echter allemaal een beetje flou alsof de maker vreest dat hij je te véél zal verraden. Mara hij houdt zich tegelijk ver weg van het vage gewauwel dat voor ,,diepzinnige teksten’’ moet doorgaan. De sfeer deint van intiem naar onwezenlijk en mysterieus, en zo terug naar kerstgemis. Maar altijd is het warmte die primeert, en respect, respect voor het mysterieën van het leven. Dat verschaft Lieven mildheid in de observatie, doet hem oordeel en veroordeling per definitie opschorten en staat hem toe een streepje vale hoop op iets beters te suggereren, dankbaar te zijn ook voor elk goed moment uit het verleden. Bij het horen van Wind & Rook dachten we voortdurend aan de groten in deze stijl, Paolo Conte, Randy Newman, de betere Dylan, maar nog meer aan bonsai poëten als Zuid-Afrikaan Gert Vlok Nel of Italiaan Gianmaria Testa, diezelfde fijnheid, nuance en precisie, ook al strikt puttend uit de eigen waarneming. En Nel en Testa, als dat geen wereldklasse is… Het is moeilijk iets ,,typerend’’ te kiezen uit deze twaalf liederen plus één instrumental (het thema van de slotsong Alleen de Vraag, dat de cd opent), want elke song trok op zijn manier de aandacht. Koude rillingen kregen we toch maar van Laatste Trein naar M. In dit surrealistische (Paul Delvaux!) maar tegelijk zo herkenbare gedicht/verhaal wordt Lieven weer de kleine jongen die in het Gentse Sint-Pietersstation klaar staat om de trein naar het internaat in Michelbeke te nemen. Het parlando wordt een melodie, de melodie wordt een trein: zelden lagen aliënatie en geborgenheid zo dicht bij elkaar. Na Niet Voorbij confirmeert Wind & Rook de stelling dat Lieven Tavernier in ons taalgebied een hele eigen biotoop geschapen heeft, ver van het gerijmel en gezwijmel van vele nieuwlichters. Als een dankbaar kind namen we dit concert in ons op. Het was dan ook Sinterklaas. (Antoine Légat 07 01 08)

Dit bericht werd geplaatst in Muziek en poëzie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s