Two Gallants en Hobotalk (reviews verschenen in MazzMusikaS…Dat gespecialiseerde e-mag moet u dringend eens doornemen!)

TWO GALLANTS / The Scenery Of Farewell / Saddle Creek Europe SCE105CD

( www.saddle-creek.com ; Europe@saddle-creek.com )

 

In 2006 verrasten twee formaties ons met een cd die buiten de trends liep precies door vrij klassieke rock te brengen. Beide platen vragen om heel wat luisterbeurten, omwille van een verrassende gelaagdheid, maar dan ontvouwt zich op alle vlakken voldoening schenkende muziek. We hebben het over Everything All The Time van Band Of Horses uit Seattle (ontstaan uit de lichtjes legendarische Carissa’s Wierd) en What The Toll Tells van Two Gallants. De eerste kan je nog min of meer klasseren onder orkestrale pop met hypochondrisch ironische teksten. Het jonge duo van Adam Fontaine en Hyde Edneud gaat zo mogelijk nog eclectischer te werk. Het komt niet uit de lucht gevallen: Toll was al de tweede full cd van de (hele) groep, maar was wel de eerste die zo aansloeg. Het gevolg is dat Two Gallants, ook als 2GS geschreven, een druk gevulde agenda hebben, waarbij ze een reputatie opbouwden met energieke shows. Maar op die manier kan je nieuw materiaal niet deftig instuderen. Om de kloof naar de volgende cd in het najaar te overbruggen werd daarom geopteerd voor een analoog opgenomen vijf song EP met in essentie enkel het duo, spaarzaam bijgestaan door fijnbesnaarde muzikanten. Zelfde vaststelling: het is muziek waarvoor je even wat inspanning moet leveren voor ze haar geheimen prijsgeeft, maar ook in deze meer akoestische, ogenschijnlijk iets vlakkere setting werkt het. Hoogtepunt vormt afsluiter Linger On, een door piano, strijkers en een langoureuze mondharp gestuurd anthem waar de emotie zo van afdruipt. Tussendoortje, maar met stijl. (19 08 07)

 

HOBOTALK / Homesick For Nowhere / Glitterhouse GRCD660 (www.glitterhouse.com ; www.hobotalk.com ; www.myspace.com/marcpilley )

 

Schotse singer-songwriter Marc Pilley liet voor het eerst van zich en van zijn project Hobotalk spreken in 2000 met Beauty In Madness. Die cd stond vol prachtig gezongen charmante, fragiele, met fluwelen handschoen opgenomen songs. Denk aan Martin Stephenson, David Gates, America. De weemoed heeft zelfs iets van die andere Schotten, The Blue Nile. Hoewel ze daardoor volstrekt uit de tijd was, kreeg ze een geweldige pers. Helaas liep het daarna allemaal mis, met het label, met zijn band, met Pilley’s leven blijkbaar ook nog. Het gereputeerde Glitterhouse Records vond dat sneu en bracht in 2005 Notes On Sunset uit, waar je op Myspace tracks van kan horen, zoals het van zalige harmonieën voorziene Who Are You Now? Die cd zet de koers van Beauty In Madness verder. Nu is er Homesick For Nowhere op datzelfde Glitterhouse. Workaholic Pilley wilde de muziek zo opnemen dat je het gevoel hebt dat hij over je schouder aan het zingen is. Soberheid troef dus. De cd begint met een aan Tom Waits schatplichtige soundscape, Homesick Pt. 1, gaat dan over in het enigszins atypische These Times Sure Could Break Your Heart, maar valt dan weer in een melancholische plooi met How It Is. Door de vijf stukken Homesick, verspreid over de plaat, en door de aangesneden thema’s (de donkerbruine zijde des levens met af en toe een straaltje zon) krijgt deze cd iets van een conceptalbum. Treurwilgen, nachtuilen, hypochonders en eenzame zielen hebben er dus weer een troetelplaat bij (Falling For You Again!) Maar niet alleen zij komen aan hun trekken, want het blijft gevarieerd en een song als het aan de hele oude Boz Scaggs refererende walsje Dream On of het afsluitende Don’t Say Goodbye zal iedereen bekoren die van een goed gedraaide song houdt. Dat vonden blijkbaar ook de gasten op deze plaat, waaronder aanverwanten als Chris & Carla, Michael Weston King en…Martin Stephenson. (21 08 07) 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s